За дома

Ароматна свещ с масло от цитронела гони насекомите

Как да си направите ароматна свещ?

03.09.2013г. / 09 10ч.
Михаела Лазарова
Ароматна свещ. Снимка: Sxc.hu

Ароматна свещ. Снимка: Sxc.hu

Ароматерапията се прилага от векове за лечението на различни болести, за релаксиране. Част от тази терапия са ароматните лампи, ваните с етерични масла, масаж с етерични масла и ароматни свещи. Всички те са наситени с уханието на масла като лавандула, канела, ванилия, жасмин и други.

Тези аромати са приятни за вас, но не и за насекомите, които се отбиват в дома ви. Винаги е добре да знаете как да освежите дома и в същото време да държите неприятните комари и буболечки далеч от него. За целта трябва да си приготвите ароматна свещ с масло от цитронела. Цитронелата е зелено растение, известно под името лимонена трева. Маслото получено от него има приятен аромат и се съдържа в много продукти за борба с насекомите.

Свързани статии

За да си направите свещ ще ви е необходимо масло от цитронела, фитили за свещ, буркан или формички, в които ще излеете разтопения восък и разбира се една обикновена свещ. Начупете на парчета свещта и я поставете в тенджерка или купичка. Разтопете я на водна баня или в микровълновата фурна. След като восъкът се разтопи, добавете масло от цитронела, около 15 капки, но винаги може да сложите и малко повече.

Още докато восъкът е топъл трябва да го изсипете във формичките като предварително сте поставили фитил в тях. Оставете да изстине и вашите ароматни свещи са готови. Може да добавите и други масла към цитронелата като лавандулово. Направете си и ванилови свещи за романтичните вечери или за банята, когато взимате топла и отпускаща вана.

Коментирай