За дома

Вержиния Костова за лесните начини да създадем и отгледаме домашна градина

Интервю с ландшафтния архитект Вержиния Костова за това как да отгледаме красива цветна или плодово-зеленчукова градина у дома

24.09.2013г. / 16 15ч.
Мария Дуковска
Вержиния Костова. Снимка: личен архив

Вержиния Костова. Снимка: личен архив

Трудно ли се поддържа зимна градина у дома?

Както вече говорихме, трудно и лесно са относителни неща, изискват се някакви действия и познания. И най-вече желание. Когато се аранжират няколко растения на едно място, те си създават микроклимат. Но все пак трябва да се полива, да се пръска с въздушна влага, да се почистват растенията и пресаждане от време на време ...

Повече мъже или повече жени се допитват до услугите ти като ландшафтен архитект?

При поръчването на проект или изграждане на градината, в досегашния ми опит – и мъже и жени. На курсовете засега преобладават жените.

Има ли растения или цветя, които би препоръчала да отглеждаме в детската стая например, за да приучим децата от малки на обич и грижа към растенията?

Наблюденията ми са, че децата обичат да поливат, както и да копаят и си играят в пръстта, и за тях външните градини са чудесна възможност. Ние правим някои благотворителни инициативи за деца, лишени от родителска грижа – учим ги на „градинарска работа“ – те плевят, ровят в пръстта, изхвърлят изрязаните и сухи растения и на тях много им харесва. Но за интериора нямам готов отговор, не съм правила по-задълбочени проучвания.

Кои растения би препоръчала да отглеждаме у дома, за да пречистим въздуха?

Свързани статии

С образуването на кислород, отделянето на фитонциди (летливи полезни вещества) и увеличаването на влажността на въздуха растенията са много полезни за обитателите. Това, с което трябва да се съобразим е, че през нощта повечето от тях отделят въглероден двуокис и не са подходящи за използване в спалня.

За дневната можем да използваме палми като арека (Chrysalidocarpus lutescens,) раписа (Rhapis Excelsa), бамбукова палма ( Chamaedorea seifrizi), финикова палма (Phoenix roebelenii)– елегантни и скулптурни, те са подходящи за по-обширни и светли помещения. Според проучвания, те са и сред най-ефикасните за отстраняване на вредни съединения като формалдехид, бензол, ксилол, хлороформ, карбонов моноксид. фикусите (Фикус бенжамина, Фикус Али и класическият Фикус робуста) са други красиви и добре пречистващи въздуха растения. Подходящи са също някои видове папрат, много от видовете драцени, спатифилумът, филодендронът. Сансевиерата (Sansevieria trifasciata) е подходящо за спалня растение, защото поддържа нивото на кислорода и през нощта. То освен това е издръжливо и непретенциозно, има прибран силует и е подходящо и за по-ограничени пространства.

Какво би посъветвала начинаещите градинари, които сега започват да отглеждат първата си домашна градина? Важни неща, които не бива да пропускат?

Първо да вземат конкретните размери на мястото, което искат да оформят и да ги нанесат в мащаб на лист хартия. Да направят композиция на желаната градина, дори под формата на скица, съобразена с размерите на мястото. Това, което е на скицата/проекта, това ще бъде и в действителност. Ако тя е хубава, и реалната градина ще е хубава и обратното. Да натрупат някакви начални познания за композиране, материали, растения, поддържане на растенията. И най-важното да действат реално след като са направили градината в главата си, да я направят и с ръцете си. Когато натрупат малко познания и практически опит, могат да започнат и да експериментират и това вече е истинското творчество.

Твоето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Пожеланието към мен самата и всички жени е да имаме повече време за себе си, за да създаваме красота и хармония около нас.

Разгледайте галерия с някои от проектираните градински пространства на Вержиния Костова.

Коментирай