За дома

Какво в дома най-често предизвиква алергии

Домашните любимци и ...

23.09.2013г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Въпреки, че се опитваме да поддържаме добра хигиена у дома, винаги има скрити места, за които не предполагаме, че могат да предизвикат алергични реакции не само при възрастните, но и при децата.

Най-честите оплаквания са дребни пъпчици по тялото, безпричинно и често кихане (когато не е от настинка), сърбежи в носа, сърбежи и сълзене на очите, подуване на лигавицата.

Къде да търсите скритите причинители на алергии?

Най-напред в саксийните растения

Стайните растения са красиви, но дали им обръщаме достатъчно внимание? Не бива да оставяме изсъхналите листенца. Прекаленото поливане може да бъде причина и за образуването на мухъл. Следете за тези неща.

Домашни любимци

При котките и кучетата проблемът не е в козината, а в протеин, отделящ се от жлезите на кожата, който се задържа по козината, слюнката и урината на животните. Мийте често ръцете си след контакт с животното. В никакъв случай не ги допускайте в спалнята, детската стая и върху леглата, в които спите.

Килимите и чергите са любимо място на микроскопичните акари. Може би не знаете, но навсякъде където има прашинки означава, че има и акари. Почиствайте често килимите си, избягвайте влажността (черджетата в банята), защото влажната среда благоприятства акарите. Те не хапят, алерген са техните изпражнения.

Стари книги

Със сигурност искате да предадете част от вашите детски книжки на децата ви. Но в тази стара хартия е уютен дом за други микроскопични вредители, които обичат хартията. Пазете ги от влага, прах.

Меката мебел

Ако тапицерията на меката ви мебел може да се сваля, добре е по-често да я перете. Топлото одеяло, с което обичате да се завивате е идеално място за акарите. Мъртвите кожни клетки, които оставяте по него ги привличат. Често изпирайте възглавниците и ако не разполагате със специална перяща прахосмукачка, добре е да се обърнете към фирма, която да почисти и матраците, на които спите.

Плюшени играчки

Добре е те да се перат веднъж седмично.

Свързани статии

Банята

Всички сте виждали черната плесен по фугите на плочките. Почиствайте редовно банята си и не допускайте образуването на мухъл. Продават се специални препарати, които освен, че прикриват мухъла по стените, предотвратяват и неговата бърза поява.

Хладилникът

Той също трябва да е добре почистен. Преглеждайте го редовно за развалена и мухлясала храна.

Климатик

Той е добро решение през летните и зимни дни, но почиствате ли редовно неговите филтри?

Ако в дома ви влажността е по-голяма, добре е да поставите влагоабсорбатор и да проветрявате по-често помещенията.

Коментирай