За дома

Как да съхраним праз лука?

Праз лук за зимата

25.10.2013г. / 13 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Праз лукът е популярен и широко използван у нас. Имате ли праз лук – винаги може да имате вкусна манджа, дори да е сготвена набързо. Като например праз лук с яйца, баница с праз лук, праз лук с месо.

Празът е ценен източник на витамин C и A, на фосфорна киселина, минерални соли и други. Така че вместо да тичате за витамини и лимони, може да си набавите тези ценни вещества и от обикновения праз лук.

Свързани статии

За целта трябва да го запазите по-дълго свеж. Наистина в днешно време винаги можем да купим праз лук от магазина, но в случай, че си отглеждате в градината, купувате на едро или мама и тате ви пратят от село е важно да знаете как да го съхраните правилно.

В хладилник праз лукът може да бъде съхранен от 5 до 14 дни. Важно е да се знае, че отделя миризма и затова е добре да го опаковате във фолио, за да бъде отделен от другите продукти. Така ще запази и аромата и свежестта си, без да разваля останалата храна. Преди съхранението в хладилник не бива да го миете. Може само да го нарежете на по-малки парчета, така че да се събере на мястото, което сте му отредили.

Във фризера – съхранение 6 месеца. Ако сте любители на замразените продукти, може да замразите праза. За целта трябва да го изчистите много добре, да нарежете стъблото на шайби и да ги бланширате за 2 минути. След като ги охладите, нареждате охладения праз в полиетиленови пликчета и ги подреждате във фризера.

Съхранение в пясък – цяла зима или по-правилно – докато го изядете. По този начин може да съхранявате праза в мазето или на балкона. Почиствате кореновата система, отрязвате краищата на листата и връзвате праза на връзка. След това го заравяте в кофа с пясък, все едно садите цвете. По този начин може да презимува и в градината, заровен в пръст и покрит със слама. През студените зимни дни трябва да се покрива, за да не замръзне.

Остава да си изберете начин за съхранение и да се запасите с праз лук за зимата.

Коментирай