За дома

Коледният кактус цъфти не само през зимата

Красиво и лесно за отглеждане интересно растение

20.11.2013г. / 12 25ч.
Михаела Лазарова
Коледен кактус. Снимка: Sxc.hu

Коледен кактус. Снимка: Sxc.hu

Кактусите често се свързват с представата за много бодли и по-малко или никакви цветове по тях. Но има един кактус, който цъфти активно през зимните месеци и вместо да се отбранява с бодли, радва с красиви бели и розови цветове. Коледният кактус, наричан още коледарче или коледниче, е тропическо растение, което обича слънчевата светлина, топлия въздух и вода.

За разлика от останалите кактуси, този трябва да се полива веднъж или два пъти седмично и неговата почва не бива да бъде нито суха, нито твърде влажна. Когато се полагат правилни грижи за цветето, то може да продължи да цъфти и през цялата година. През топлите месеци коледарчето може да бъде изнесено и навън на балкон или в градина, но тогава ще има нужда и от малко повече сянка.

Свързани статии

Пряката слънчева светлина в горещите дни може да изгори листата на коледния кактус. Листата му са зелени, плоски, несиметрични и с дължина от около 10-12 см до 30 см. Цветовете, които израстват върху тях са с размер около 3-4 см в красиви и наситени бели, червени и розови цветове, дори понякога бледооранжеви. Когато трябва да пресадите растението е хубаво да използвате специална почва за кактуси.

Пресаждането е най-добре да се направи преди появата на пъпчиците или в началото на цъфтежа. Освен това е добре периодично да го подхранвате като добавяте допълнително количество пръст. След като цветовете му прецъфтят, около месец не бива да го торите. Размножаването му става чрез отрязване на парче от стеблото, което след като хване коричка по отрязаното място, се засажда в пясък или торфена смес.

Когато по листата на коледния кактус започнат да се образуват пъпчици, той ще има нужда от достатъчно слънчева светлина, за да могат те да цъфнат. Растението се отглежда сравнително лесно и е много красиво.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай