За дома

Вечните заеми и кредитни карти – как да се справим?

Няколко съвета за това как разумно да се справите с борчовете

12.12.2013г. / 11 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Справянето с финансовите проблеми често е трудно и на пръв поглед невъзможно. Попаднете ли в омагьосания кръг ви се струва, че няма сила на света, която да ви изведе оттам. Ако избягвате следните грешки, може и да успеете да се справите с този оковаващ проблем.

Не попадайте в лапите на кредитната карта! Практиката да прибягвате до нея още преди да сте похарчили заплатата постепенно ще ви донесе поредица от закъснели дългове, в чийто порочен кръг ще потънете много дълбоко.

Гледайте да не просрочвате задълженията си и да не излизате на червено. Използването на кредитната карта за ежедневни разходи, като пазаруването или зареждането на бензин, неусетно ще опразни сметката ви. Не забравяйте и лихвите, които се трупат непрестанно.

Не взимайте заеми за щяло и не щяло! Ако ще се заробвате с кредит, било то и от приятел, по-добре е да бъде за някаква полезна инвестиция за вас. Да вземете пари назаем, за да се сдобиете с някоя глезотия е безсмислено и вредно за вас. Ако планирате да си купите къща или да завършите образованието си, обаче, е нещо съвсем различно.

Трябва да обмислите добре връщането на заема, така че да не рефлектира върху финансовото ви състояние. Попадането в списъка с лошите кредити е нещо, което всеки би искал да избегне! Помнете – взимането назаем за живот, който не отговаря на социалния ви статус може да ви направи длъжник за цял живот!

Винаги извършвайте плащанията си навреме, доколкото това е възможно, и гледайте да са в пълен размер. Колкото повече задлъжнявате във времето, толкова повече лихви ще се трупат върху вашия дълг. А и кредитният ви рейтинг ще се намали драстично.

Свързани статии

Разпределяйте така вашите средства, че да можете да внесете поне минимума по заема ви за месеца. Ако сте затънали в „опашка“ от закъснели плащания, единственият начин да наваксате е да платите главниците по заема до момента, за да можете да започнете да плащате минималните месечни задължения оттук нататък.

Опитайте се да върнете заема си колкото можете по-бързо. Това може да стане единствено с по-големи вноски по задължението. За да не оставате на червено всеки месец, обаче, е необходимо да си направите много стриктно бюджета. Разпределете финансите внимателно. Амбициозният план е хубаво нещо, но бъдете реалисти.

Не оставяйте дълга си на заден план. Като се правите, че не съществува това няма да промени нищо. Най-много да получите съдебно известие за принудително вземане. В случай, че сте затънали в ипотечен кредит плюс кредит за новата ви кола, не забравяйте все пак да погасявате и кредитната си карта. Това, че сумата в нея е по-малка и с по-краткосрочен план за погасяване не означава, че банковите институции няма да й обърнат внимание. Отново ви съветваме да не насилвате възможностите си.

При възможност избягвайте заемите, които предполагат малки месечни вноски, но за по-дълъг период от време. Това е капан, в който лесно може да се попадне, заради примамливото предложение. Колкото по-дълъг е периода на разплащането, толкова по-голяма е сумата, която връщате. Преценете сами дали това е подходящият план за вас. Все пак би трябвало вече да сте си направили бюджет, нали?

Коментирай
Здраве и красота