За дома

Растения, подходящи за бонсай

За повече екзотика в дома

30.12.2013г. / 12 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Бонсай е японска хилядолетна традиция, граничеща с изкуството. Има много различни видове дървета, които биват превръщани в хармонична единица от форма, текстура и цвят. Бонсаят в дома придава една елегантност, уют и топлина и е подходящ подарък за скъпите ви хора. Когато решите да закупите бонсай за дома си, продавач-консултантът ще ви уведоми за това как да полагате грижи за него. Въпреки съветите, които ще получите, не забравяйте няколко основни неща.

Много е важно как поливате бонсая. Някои дървета не се нуждаят от много влага, докато други ще имат нужда почвата им да бъде влажна. Освен това е добре да се грижите и за листата на растението като често отстранявате замърсяванията от прах по тях.

Използването на подходяща почва е ключов момент, когато искате да отглеждате своя бонсай по-дълго време. Когато купувате почва, уверете се, че тя е от тези, които ще задържат водата, както и хранителните вещества. Друго важно нещо е това, че почвата трябва освен да задържа влага, да бъде и като дренаж, за да не загният корените на бонсая.

Саксията за бонсай растението трябва да бъде 2/3 до 3/4 толкова широка, колкото дървото е високо и 1/2 толкова дълбока, колкото дървото е високо.

Всички бонсай дървета се нуждаят от светлина, било то изкуствена или естествена. Ако забележите, че вашето дърво расте по-добре на открито и на добра светлина осигурете му подходящо място, на което да бъде изложено в продължение на 6-7 часа. Винаги осигурявайте свеж въздух за растението. Тъй като бонсай може да бъде открит в много варианти, ето едни от най-често срещаните дървета, използвани за бонсай.

Баниан

Баниан е дърво символизиращо безвремие и дълголетие. Най-забележителната част на това масивно дърво са надземните преплетени корени, както и тези, които висят от високата му корона. Това дърво е наричано още „ходещо“, защото тези корени с времето покълват в земята и дават живот на нови дървета.

Дъб

Дъбът също е символ на дълголетието, дома, стабилността и постоянството. По стъблото на дървото се определя и неговата възраст. Всеки дъб внесен в дома под формата на бонсай ще донесе много благосъстояние, мир и спокойствие на тези, които са решили да отглеждат по екзотичен начин растения в дома си.

Кленово дърво

Няма толкова красиви оранжево-червени листа, колкото са тези на кленовото дърво. Оранжевите оттенъци са едни от най-красивите, с които този вид бонсай ще ви зарадва след отишлото си лято. Кленовото дърво ще направи домът ви по-красив, цветен и уютен.

Бряст

Брястът символизира решителност и сила. В литературата това дърво с разклонена структура е любимо място на елфи, светулки и красиви магически същества.

Черешово дърво

Плодните дървета също са подходящи за бонсай. Представете си как красиви плодове висят от малкото дръвче. Невероятно красиво решение за стайно растение за всеки дом.

Азалия

За тези от вас, които искат ярки цветове в дома си, азалията е подходящото решение. Въпреки че те са храсти, производителите на бонсай често ги оформят във формата на дърво. Те могат да виреят както на открито, така и вътре в дома, като предпочитат по-сенчестите места.

Евкалипт

Вечнозелени дървета и храсти с красиви синьо- зелени листа . Тези растения ще виреят във всякаква почва и при повече слънчева светлина. Те са издръжливи и лесно се адаптират в домашни условия. Обичат да им е топло, особено през зимните месеци.

Акация

Акацията цъфти с прекрасни жълти цветове. Ако ще я отглеждате в дома във вид на бонсай, трябва да и осигурите много светлина. През пролетно-летния сезон може да изнасяте саксията на открито, защото ще има нужда от повече свеж въздух. Обича водата повече през топлите месеци и по-малко през зимните.

Коментирай