За дома

Кои цветя са ядливи?

Цветя, които намират приложение в кулинарията

21.01.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Използването на цветя в приготвянето на храната датира от хиляди години. И до днес в много култури се използват цветя за приготвянето на традиционни ястия. Добавянето на цветя към храната я прави по-ароматна, цветна и екзотична.

Най-често използвани са розмарин, мента, босилек, лайка, лавандула и цвят на копър. За да направите цветя част от вашата трапеза не бива да използвате такива, които са обработвани с химикали, което значи че тези, които са в цветарските магазини не са подходящи дори за декорация на ястията. Вижте някои от най-интересните ядливи цветя, които намират място в кулинарията.

Цикория

Има леко горчив вкус, като от растението се използват листенцата и пъпките, които могат да се мариноват.

Хризантема

Вкусът на хризантемата варира, както многобройните цветове, в които може да я откриете, от сладък до леко горчив. Използвайте само венчелистчетата й.

Детелина

Цветето на късмета има леко сладникав вкус и е чудесно както за украса, така и за допълнение към свежата салата.

Маргаритка

Венчелистчетата й са с леко горчив вкус, но ако няма да ги консумирате, те могат да бъдат чудесна декорация на ястията ви.

Гладиола

Красивите им фунийки могат да бъдат пълнени или пък венчелистчетата им да се ползват като едно интересно допълнение към салатата.

Коментирай