За дома

Основни грешки при почистване на дома

Голямото количество препарат не означава по-чист дом

02.02.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Почистването на дома е от съществено значение за здравословното състояние на вас и вашето семейство. В добре проветрена, обезпрашена и дезинфекцирана среда е определено по-добре да се живее.

Но някои грешки, които допускаме при чистене, могат да направят така, че здравословната среда да се наруши! Вижте кои са те!

Търкате прекалено много разлети петна по килимите ви

Така не само че може и да не успеете да премахнете петното, но и със сигурност ще увредите влакната на килима. Разумният начин е първо да оберете с лъжица едрата част от мръсотията, а след това да попиете с чиста бяла кърпа останалото. Поръсете с малко сода за хляб, ако петното е мазно. Можете също да използвате винен оцет – той неутрализира мазнината. След това обработете с подходящ препарат за съответния текстил.

Чистите прозорците си в слънчеви дни

Щом слънчевите лъчи ви вдъхновяват да миете стъклата, добре! Но благодарение на почистващия разтвор за прозорци те ще изсъхнат прекалено бързо и това ще остави петна по стъклата. Затова е по-добре да изберете облачен или дъждовен ден, в който слънчевата светлина няма да достига пряко до прозорците ви.

Важно е и температурата на въздуха да не е много висока. Това също има значение за ефективността на препаратите за стъкла. Хубаво е препаратът да престоява поне минута върху прозореца, преди да го изплакнете. Така дезинфекцията е по-силна.

Използвате оцет или лимонов сок върху всичко, защото си мислите, че са леки и безвредни за тъканите и мебелите

Имайте предвид, че и двете течности са киселини и имат своя увреждащ ефект върху тъканите. Прекомерната им употреба може да наложи сменянето на развален дървен шкаф или избледняло петно на килима. Оцетът и лимоновият сок са подходящи за почистване на керамични, емайлирани повърхности, фибростъкло. С разтвор от 1 супена лъжица оцет в половин литър вода се измиват чудесно плочките в банята или кухнята.

Мислите си, че всеки почистващ препарат е дезинфектант?

Не е така! Ще прекарате малко повече време в четене на етикети, но все пак е важно да избирате подходящ препарат. Особено за по-тежки замърсявания дезинфекциращите и антибактериални препарати са много важни!

Използвате „погрешния“ инструмент за чистене

Понякога използвате абразивни препарати без да е необходимо. Така надрасквате повърхностите на мебелите и рискувате да ги съсипете. С абразивни частици разваляте и покритието на съдовете си, особено ако е тефлоново или керамично!

Свързани статии

Не използвайте гъбата за чинии, за да почистите масата, бюрото си или някакъв друг предмет от ежедневието, освен чиниите! Просто рискувате да напълните гъбата с още повече микроби, а тя и без това е благоприятна среда за размножаването им.

Използвате мокър парцал всеки път, когато бършете прах

Това може да увреди дървените ви мебели. Не е нужно да ги мокрите през няколко дни, когато забърсвате прахта. Най-добре е да използвате съвсем леко навлажнена микрофибърна кърпа, която няма да остави мокри петна по дървото.

Използвате прекалено много препарат

За всеки препарат си има точна дозировка и колкото и да доливате, това няма да направи дома ви по-чист. Най-много да повредите настилката или мебелите, а за кожата на ръцете да не говорим!

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )