За дома

Растения, които прочистват въздуха в дома

Хризантема и...

24.01.2014г. / 13 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: architectureartdesigns.com

Снимка: architectureartdesigns.com

Независимо колко често проветрявате, почиствате и обновявате дома си, химическите съединения, които се намират в препаратите за почистване, боите, текстила и т. н. са невидими, но често могат да влияят на организма на човек като алергени. Благодарение на някои растения вие може да елиминирате голяма част от тях и да поддържате въздуха в дома по-свеж и чист. Ето някои от тях.

Спатифилум

Още през 1980 година изследователи от НАСА откриват, че това красиво растение може да абсорбира от въздуха вредните бензол, формалдехид, трихлоретилен, ксилол, амоняк и др. За да увеличите тези способности на спатифилума, трябва да се грижите добре за листата му като редовно ги почиствате от прах. Растението обича влажна почва, много светлина и веднъж на месец през пролетта и лятото е добре да се захранва с течен тор. Ако държите цветето в помещение, в което няма достатъчно светлина, това ще потисне растежа на белите му цветове.

Драконово дърво или както е по-известно драцена

Тази голяма група от стайни растения предлага избор във всички форми, размери и цветове. Която и драцена да изберете, тя не само ще донесе много красота на дома ви, но и ще прочисти въздуха. Един от най-често срещаните видове е драцена маргината – обича умерено влажна почва и вирее и на по-малко светлина. Най-общо за отглеждането на драцените трябва да знаете, че те обичат влажна почва, но не и преполиването, могат да виреят на сух въздух, а пролетта и лятото веднъж месечно се нуждаят от подхранване на почвата с течен тор. Прочистват въздуха от формалдехид, ксилен, толуен, бензен, трихлоретилен.

Епипремнум Golden Pothos

Смята се за едно от най-ефективните пречистващи въздуха растения. С не много големи нежни зелени листа с жълт оттенък, растението обича много светлина, но не пряка слънчева. Поливайте го когато на пипане почвата се усеща суха. Растението расте богато и е пълзящ вид цвете. Елиминира формалдехид, ксилен, толуен, бензен, въглероден оксид.

Хризантема

Хризантемата е едно от най-добрите филтриращи въздуха растения. Красотата на цветовете й могат да издържат и повече от месец при подходящи грижи. Обича ярката, непряка слънчева светлина и влажна почва. Прочиства въздуха от формалдехид, ксилен, бензен, амоняк.

Бамбукова палма

Това е елегантно растение, което може да достигне височина между три и шест метра. През зимните месеци, когато въздухът в помещението е сух, това не пречи на палмата да расте нормално. Обича ярката, но не пряка слънчева светлина, влажна почва и почистването на листата от прах. Изчиства от въздуха формалдехид, бензен, въглероден монооксид, ксилол, хлороформ.

Свързани статии

Английски бръшлян

Вечнозелено пълзящо растение, което добре се адаптира в стайни условия. То е лесно за отглеждане, като саксиите в които расте, могат да бъдат поставени нависоко, за да се спуска надолу, или да го засадите в сандъче, което да поставите на пода, за да се катери нагоре. Английският бръшлян успешно премахва алергени като плесен. Вирее както на силна слънчева светлина, така и на умерена. През топлите месеци обича щедрото поливане, но не и преполиването.

Арека

Растение с грациозни, извити листа, които не само пречистват въздуха, но и го овлажняват. Расте при ярка филтрирана светлина, както и на сянка. През топлите месеци обича да бъде поливано добре, докато през зимата водата трябва да е по-оскъдна. Елиминира бензен, въглероден окис, формалдехид, трихлоретилен, ксилен.

Фикус

Листата на фикуса обикновено са широки, наситенозелени и лъскави. Въпреки това, някои видове имат изпъстрени в лилав оттенък листа. Редица тестове са показали, че растението е особено ефективно при отстраняване на формалдехид от въздуха. Расте в силно осветени помещения, както и в такива с оскъдна светлина. Обича умерено влажна почва. Почиствайте редовно листата му като ги забърсвате с влажна кърпа. Елиминира въглероден окис, формалдехид, трихлоретилен.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай