За дома

6 красиви, но токсични растения (галерия)

Нарциси и...

30.01.2014г. / 13 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Растенията, които отглеждаме в дома си, често освен красиви и ароматни, са и токсични при поглъщане на някоя част от тях. Най-застрашени разбира се са децата и домашните любимци.

Нарциси

Нарцисите, както и други красиви и ароматни луковични цветя като зюмбюлите например са токсични, когато някоя от техните части (особено луковиците) бива погълната. Пазете ги далеч от деца и домашни любимци, защото могат да предизвикат силни стомашни проблеми, високо кръвно налягане, нередовен сърдечен ритъм и дори смърт.

Беладона

Красиво декоративно растение, което се отглежда предимно в градините. Освен малките цветове, беладона се характеризира и с тъмните си малки топченца-семена, които са в „апетитни“ синьо-лилави нюанси. Именно те са силно отровни и трябва да внимавате, защото могат да предизвикат повръщане, диария, коремна болка, слюноотделяне, тремор.

Великденска лилия

Като едни изключително любопитни животни, котките почти сигурно ще искат да опитат от листата или стеблата на домашните цветя. С великденската лилия трябва да внимавате. Яденето на малки количества от всяка част на цветето може да доведе до смърт на домашния любимец, ако не се лекува от ветеринар. Растението не е отровно за децата, но въпреки това бъдете предпазливи.

Свързани статии

Английски бръшлян

Растението чудесно филтрира въздуха в помещението, но трябва да го пазите от малки деца и любопитни домашни любимци. Поглъщането на част от него може да доведе до симптоми като дразнене на кожата, парене в гърлото след ядене, повишена температура и обрив.

Азалия

Цветето е токсично и опасно не само за кучетата и котките, но и за конете, козите и овцете. Поглъщането само на няколко листа може да доведе до диария, колики, депресия, слабост, парализа на краката.

Спатифилум (лилия на мира)

Това красиво растение няма нужда от пряка слънчева светлина. Ако по листата му откриете жълти или кафяви ивици, то значи е било засегнато от преките слънчеви лъчи. Когато има нужда от вода, красивите му цветове леко се затварят. Веднъж седмично е добре да пръскате леко листата му с дестилирана вода. Изключвайки сравнително лесните грижи за него, трябва да знаете, че цветето също попада в графата токсични. То е силно отровно когато се консумират големи количества от листата му.

От друга страна, когато цветовете на тези цветя започват да увяхват, могат да бъдат превърнати в нещо наистина красиво. Те могат да бъдат част от вашата декорация, да създадете ваши мини картини, които да поставите в дома си. Това, което трябва да направите е да ги хербаризирате.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай