За дома

Как да спасим обувките от суровите зимни условия?

Солни наслагвания, драскотини и охлузвания – какво е решението?

04.02.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Сега, когато зимата си каза тежката дума и ни хвана в снежния си капан, мнозина от нас вероятно имат проблеми с обувките и ботушите с вечните петна от сол и препарати за почистване на сняг и поледици. Неприятно е, защото те увреждат кожата на ботушите ви, може освен петна, да се появят и драскотини по кожата от абразивните солни частици и това да направи любимите ви обувки не само грозни, но и ненадеждни (могат да започнат да пускат вода).

Предлагаме ви няколко домашни начина за справяне с този неприятен проблем, които ще ви помогнат да съхраните по-дълго любимите си скъпи кожени ботуши. И под скъпи нямаме предвид само материално!

Петна от сол

Насолените тротоари, пълни със смесица от морска сол и киша, оставят неприятен бял контур по черните ви (и не само) ботуши. Често тези петна много трудно се премахват. Затова смесете равни количества вода и оцет, потопете мека кърпа в сместа и забършете петната от ботушите. Оцетът разгражда натрупването на сол, без да уврежда кожата. След това можете да забършете с влажна кърпа за блясък.

Свързани статии

Драскотини

Надрасканата кожа е много неприятен проблем. Просто натопете клечка в зехтин и намажете засегнатите участъци. Изчакайте да попие малко и след това забършете със суха кърпа.

Олющени от ритане връхчета

Смесете равни количества вода и сода за хляб. С помощта на кърпа нанесете разтвора върху олющените драскотини като разтривате леко. След това забършете с влажна кърпа.

Драскотини по токчета

поддържането на здрави и неолющени токчета е много трудно. Винаги ходейки закачаме камъчета или неравности. За да спасите ожулените си токове, нанесете малко вазелин със суха кърпа и разтъркайте добре. След като попие малко, забършете с влажна кърпа.

Коментирай