За дома

Как да комбинираме цвета на мебелите с този на завесите в дома?

Тенденциите в завесите и пердетата за 2014-та година

08.02.2014г. / 16 35ч.
Аз жената
Снимка: Дом Хармония

Снимка: Дом Хармония

Домът е нашият оазис, затова се стремим той да бъде винаги уютен и модерен. Какви са модните тенденции в текстила за дома през 2014 година? Какви са триковете, с които нашият дом дава хармония за тялото и душата?

На нашите въпроси отговарят специалисти по интериорен дизайн.

Какви са тенденциите за пролетния сезон в интериорния текстил за 2014 година?

Всеки от нас знае от какво голямо значение е текстилът у дома. Текстилът променя и допълва интериора, създава настроение и ни зарежда. Всяка пролет е хубаво да променяме по нещо в интериора, за да освежим обстановката. Това най-лесно и най-евтино се постига чрез промяна на завесите, покривката за леглото, килима и аксесоарите. Вашият дом ще е актуален и свеж с повече флорални акценти, които остават водещи и в тенденциите за 2014. Също – свежите и топли цветове подхождат на всеки интериор.

За любителите на натуралните тъкани – все по-търсен е ленът като материал в натурален цвят или в цветни вариации. Какви цветове са предпочитани за спалня?

Спалнята трябва да предразполага стопаните на дома към почивка и спокойствие. Добре е да избягваме силните и ярки цветове в спалнята. Контрастите също възбуждат и дразнят очите. Нека заложим на спокойни цветове на стените, тавана и да изберем завеси в шоколадово кафяво, тъмно виолетово, бежово или нежно розово. Така ще получим по-приглушена светлина в стаята и по-задушевна обстановка. За пълна слънцезащита през топлите месеци можем да сложим в дома си от материята BLACK OUT.

Нужно ли е мебелите да са в контраст с текстила или да се допълват и/или сливат?

Свързани статии

Когато мебелите в дома са в дървесни цветове, лесно се комбинират с много видове текстил и десени. Цветовете на завесите и изобщо на текстила (мека мебел, килим, декоративни възглавници) трябва да завършват интериора. Всеки цвят трябва да хармонира с останалите и да ги допълва.

Флоралните елементи все още ли са хит или има и други?

Флоралните елементи са актуални и още се предпочитат, разбира се, в зависимост от сезона и вида на помещението. Десени на цветя са подходящи за дневни и кухни, създават настроение и свежест. Предпочитаме ги в пролетните и летни месеци на годината.

Колко често трябва да сменяме домашния текстил?

Сезоните определено са повод да сменим домашния текстил. През горещите летни месеци плътните завеси са задължителни и BLACK OUT в спалнята ще ви спаси от жеги и ярко слънце.

Студените месеци са повод да направим по-ефирни пердета, пропускащи много повече светлина, както е правилно да подберем за северните и мрачни стаи. Много практично е всяка домакиня да направи два комплекта пердета за дома – едните да ползва зимния период, а другите – за летните месеци. Много хора обновяват интериора на дома си и за двата големи християнски празника – Великден и Коледа. Нека си припомним, че всяка промяна в текстила в жилището ни внася нов домашен уют и хармония!

Коментирай