За дома

Как да почистим петната от белите обувки?

Понякога те са толкова упорити, че почистването им е невъзможно

07.02.2014г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Белите обувки са част от гардероба на почти всяка от нас. Спортни, елегантни, от плат или кожа, тяхното почистване понякога е истинско предизвикателство, особено когато върху тях се появят петна. Понякога те са толкова упорити, че почистването им е невъзможно, което означава, че вече не можем да носим любимите бели обувки. все пак има няколко домашни трикове, които доказано помагат при петна.

Белина

Това е най-често прилаганият метод за почистване на белите спортни обувки, особено, когато са изцяло от плат. Разтворете малко количество белина във вода и нанесете върху петната. Оставете да подейства около 15-20 минути и след това изперете петното с течен перилен препарат или изплакнете обилно с вода.

Сода за хляб

Содата за хляб също се справя успешно с петната по белите обувки, тъй като тя действа като естествена белина. Направете паста от сода и вода и с леки движения нанесете върху петното. Содата може да добавите и към перилния препарат, с който ще перете обувките.

Лимон

Лимоните могат да се използват за почистване както на петната, които са върху повърхността на обувките, така и от вътрешната част. Почистени отвътре с лимон, спортните обувки не само, че остават чисти, но и се премахва успешно неприятната миризма от тях.

Свързани статии

Нанесете сок от лимон с малко вода върху петното и оставете да действа няколко минути. При слънчево време може да поставите за няколко минути обувката и на слънце. Лимонът комбиниран със сол също ще разреши бързо проблема с петната.

Ако обувките са от кожа

Най-напред с мокра кърпа избършете обувките от прахта и калта. Кожените обувки не са като тези от плат и няма как да бъдат изпрани.

Нанесете малко количество паста за зъби върху кожата и с помощта на мокра кърпа или четка за зъби започнете да почиствате петното. Пастата трябва леко да се разпени. След като петното се почисти, премахнете остатъците от пастата отново с влажна кърпа и след това подсушете.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати