За дома

Растения, устойчиви на суша, подходящи за дома и градината

Цветя и храсти за дома и градината, които не изискват много грижи и спестяват вода за поливане

10.02.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Какво е домът или градината без красиви цветя и зеленина? Повечето жени, дори и мъжете любители на градинарството, обичат домът и градината им да са украсени със свежи цветя. Но понякога поддръжката е трудна, изисква се повече внимание и редовно и обилно поливане.

Ако искате да внесете свежест в дома и градината, но да не изразходвате прекалено много вода за поливане, можете да изберете някое от петте най-устойчиви на суша цветни растения, които хем ще ви спестят ресурс, хем ще красят дома ви.

Невен


Освен градинско той е и много подходящо саксийно цвете. Топлолюбив е, не изисква често и обилно поливане, но му е нужна светлина през целия ден. Затова избирайте добре осветено място за него. Расте на височина приблизително 46 см от началото на юли до падането на първите снегове.

Мак


Той е известен с издръжливостта си на суша. След цъфтежа листенцата падат и се появяват отново през есента. Височината му варира между 30 и 120 см в зависимост от мястото, на което сте го засадили. Цветовете, в които цъфти са разнообразни – от червени тонове, до лилави и розови оттенъци.

Свързани статии

Ехинацея


Тази лилава билка освен полезна е и красива, свежа и подходяща за отглеждане, което не изисква специални грижи. Устойчива е на суха почва, а лечебните й свойства помагат за подобряване на имунната система. Цъфти от юли до септември като е добре да не е изложена на пряка слънчева светлина.

Люляк


Този прекрасен благоуханен храст достига до 6-7 метра височина. Изключително подходящ е за засаждане около оградата на двора или около терасата на къщата. Ароматните му цветове варират от чисто бели, през розови тонове до тъмнолилави. Не изисква обилно поливане. От време на време е добре да се подрязват клоните за оформяне на размера.

Хибискус


При тези храсти отново разцветката е богата и разнообразна. Ухаят прекрасно и могат да бъдат засадени навсякъде. Цъфтят късно – в средата на август и вехнат при първите есенни слани, а височината им достига до 3 метра. Поливането става през 2-3 дни. Добре е хибискусът да бъде изложен на пряка слънчева светлина и да бъде периодично подрязван.

Снимки: Stock.Xchng

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
nana ( преди 10 години )