За дома

Ароматът на цветята може да подобри настроението

Ароматът на роза подканва любовта

19.02.2014г. / 14 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В забързаното и натоварено ежедневие е важно да се чувстваме максимално спокойни, работоспособни и балансирани както на работа, така и в дома. Редица изследвания показват, че спортът е един от факторите, който може да намали напрежението.

Но според скорошно проучване, проведено в Шотландия в Strathclyde University, контактът с природата е най-лесния и бърз начин за подобряване на емоциите. Ето защо е хубаво да поставяте в дома и офиса ароматни и свежи цветя, ако искате винаги да сте положително настроени. Споделяме някои цветя, които имат дълготраен ефект върху настроението.

Здравец

На пролет не пропускайте да си откъснете от градината няколко листа здравец с розовите му цветчета. Той има свеж флорален аромат, който напомня леко за сладки и цитрус. Някои видове здравец имитират аромата на други цветя. В зелените мъхести листа могат да бъдат уловени аромати като мента, индийско орехче, лимон и джинджифил. Той ще ароматизира дома ви приятно и ще ви зареди с пролетно настроение.

Жасмин

Ако искате повече романтика и имате нужда от повдигане на либидото, поставете в спалнята жасмин. Неговият фин аромат ще възбуди сетивата ви.

Латирус или цветен декоративен грах

Това е едногодишно растение, което има високи и пълзящи стъбла. Ароматът му е силен и сладък, а цветовете са предимно в розово, бяло, червено, лилаво и други. Ефектът, който оставя у вас е усещане за топлина, благосъстояние и дъх на лято. Растението се развива бързо и може да достигне до два метра височина. Срещат се много видове на латируса, като между тях има и многогодишни.

Бор

Няма как да не сте запомнили аромата на бор, когато сте се качвали в планината. Ароматът му е енергизиращ, траен и създава положително настроение.

Роза

Царицата на цветята е част от почти всеки букет. Нейният приятен аромат се смята за романтичен и чувствен. В градината може да го усетите в дните, в които е слънчево. С най-силен аромат са тъмните рози, както и тези в коралови цветове. Ако искате да стимулирате романтиката и желанието за любов, поставете от тях в дома си, защото розата е символ на любовта.

Лавандула

Лавандулата е от най-често използваните аромати в ароматерапията. Намалява стреса и успокоява със своите лилави цветове. Специфичният й аромат често е част от направата на ароматни свещи и парфюми, а добавен към изпарители за въздух може да облекчи кашлицата и проблемите с дишането.

Освен ароматите, цветовете на цветята също влияят на настроението.

Червеният цвят има положителен ефект върху имунната система. Ако се усещате изчерпани, имате пролетна умора, поставете в дома или офиса червени цветя. Но ако страдате от високо кръвно е добре да избягвате агресивното червено.

Лилавото има успокояващ ефект, а лилавите цветя с техния аромат работят върху усъвършенстването на вътрешния баланс. Препоръчва се на бюрото да сложите лилаво цвете, за да стимулирате креативността.


Свързани статии

Ако ви липсва повече оптимизъм, изберете ароматни цветя в оранжево.

Жълтият цвят символизира слънцето и е цвят, който със сигурност ще подобри настроението ви. Изберете нарциси, рози, слънчогледи, гербери, лалета и всичко останало в жълти багри. Поставете ги в дома и офиса и бъдете винаги в добро настроение.

Зеленият цвят често е пренебрегван. Но той е цветът на спокойствието и природата.

Ако искате да усещате вътрешен мир и целогодишно да си спомняте за морето, поставете цветя в синьо.

Добрата новина за любителите на розовите цветя е че те носят постоянна радост.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай