За дома

Съвети за правилно обзавеждане на дома

Някои основни правила, от които да се ръководите или просто да използвате като ориентир

20.02.2014г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Има много начини да подредите дома си. Но има и някои основни правила, от които да се ръководите или просто да използвате като ориентир при подбора на аранжировката и позиционирането на мебелите.

Килимите и чергите се слагат под мебелите

За да се внесе допълнителен уют, а и да се създаде впечатление на по-обширно пространство, дизайнерите съветват килимите да се позиционират под холната маса, като по този начин се създава усещане за топлина и оптически разширено пространство около холната гарнитура.

Диваните имат нужда от малко пространство

Добре е поставянето на диваните и фотьойлите да бъде съобразено така, че да има известно пространство между тях и стената или между тях самите. Така се внася усещане за „свободно дишане“ в жилището, енергията преминава свободно през помещенията и това се отразява благотворно върху вас и вашето семейство. Чувствайте се свободни да позиционирате дивана в центъра на дневната, ако помещението го позволява!

Внесете светлина

Осветлението е един от най-важните елементи в един дом! Постарайте се да осигурите достатъчно светлина в жилището си – можете да изберете централно осветление или да наблегнете на локалното – изборът е ваш! Уверете се, че във всяко кътче на помещенията попада достатъчно светлина. Това е много важно от гледна точка на подобряване енергията на дома. Ако използвате локално осветление, поставете 3 лампи в краищата на помещението така, че да образуват триъгълник – това ще балансира енергията.

Позициониране на леглата

Много е важно как точно ще бъдат поставени леглата в спалнята. Използвайте достъпен ъглов кът, ако помещението е малко, и поставете леглото там. Ако имате обширна врата, поставете леглото срещу нея. Добре е леглото да е позиционирано странично към вратите, и да не е плътно долепено до стени.

Избирайте завеси вместо щори

Колкото повече завеси и пердета имате, толкова повече уют ще лъха от дома ви! За да избегнете офис атмосферата не се спирайте в избора си на щори и не оставяйте прозорците голи! Ако искате повече светлина, просто изберете прозирни ефирни пердета от органза или по-плътни, но в светли тонове. Добре е завесите в спалните помещения и дневната да са максимално дълги, а в кухнята – до нивото на прозореца!

Масата в трапезарията трябва да е под осветителните тела

Добре е масата за хранене да бъде добре осветена и светлината да пада точно централно върху нея. Често малките помещения не позволяват такова прецизно позициониране, затова внесете допълнителна светлина чрез локално осветление или свещи.

Холните маси е добре да бъдат големи

Масите в хола и дневната е добре да бъдат обширни по площ, за да могат да поемат гостите ви. Така те ще се чувстват добре приети в дома ви и ще им бъде удобно. Една голяма холна маса допринася не само от естетична гледна точка, но и от практична. Добре е да бъдат поставени на около 40 см от дивана.

Коментирай