Когато в дома или офиса има цветя, поставени във ваза, обстановката определено става по-красива. Цветята са красиви както свежи, така и сухи. Със сухите цветя може да ви дойде вдъхновение за невероятно много идеи за декорация на дома, а това няма да ви струва почти нищо като пари.

За да имате красиви сухи цветя, най-напред ще трябва да ги изсушите. С различни техники на сушене може да запазите за по-дълго време и булчинския букет. Ето някои идеи как да хербаризирате цветя.

Този вариант на хербаризиране на цветя е познат на всички. Вземете желаното цвете и го поставете между страниците на по-дебела и тежка книга. Оставете го за около седмица или десет дни и то вече ще е готово за декорация. Може да го поставите в красива рамка, която да е част от интериора на всекидневната или кухнята. Направете и серия от такива хербаризирани цветя за още по-красива декорация.

Ако сте решили да изсушите букет от цветя, най-напред ги вържете за стеблата с ластик, а след това около тях вържете по-дебела връв или конец. Поставете ги да висят закачени надолу на сенчесто и проветриво място. Ще видите как в рамките на няколко дни цветчетата ще започнат да променят цвета и формата си. По този начин може да сушите и букет от любимите си билки. Важно е когато сушите цветя те да не са огрявани от слънчева светлина.

След като цветчетата са вече достатъчно сухи, може да ги нароните в подходяща красива купичка и така да украсите някоя от масите си. Може дори да парфюмирате част от тях, за да ухае домът ви още по-приятно.

Още по темата

Един от най-мързеливите начини за сушене на цветя е да им сипете в началото вода във вазата и след това да не добавяте допълнително. Но тази техника има малък риск, особено при букетите. Водата може да започне да мирише неприятно. Затова след като сте се нарадвали на цветята, просто ги поставете в празна ваза и след няколко дни те ще са станали сухи.

Ако не искате да чакате около седмица цветята да се хербаризират, поставете ги в подходяща купа или чиния, която сложете в микровълновата фурна. Започнете с малки градуси и първоначално поставяйте цветята само за няколко секунди в микровълновата. След това ги оставете да се охладят и може да ги оставите на вестник на сухо, тъмно и проветриво място за още няколко часа.

За да задържите формата на венчелистчетата и да направите сухите цветя още по-красива декорация за дома ви, напръскайте със спрей с брокати или нанесете малко количество лак върху тях. Това ще ги направи по-устойчиви.

Снимка: boredpanda.org, sxc.hu