За дома

Как да направим кухнята си по-здравословна, а готвенето – бързо и забавно?

Съвети за работещи домакини

08.03.2014г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Повечето съвременни домакини нямат много свободно време за развихряне в кухнята. Работещите жени и майки обикновено предпочитат да готвят нещо хем бързо, хем вкусно, за да могат да отделят достатъчно време и за останалите си задължения.

Пък и най-здравословният метод за поддържане на стройна фигура е здравословното готвене и консумиране на домашна топла храна! Затова всяка домакиня трябва да се запознае с някои трикове и съвети за това как да превърне кухнята си във възможно най-ефективната и целесъобразна машина за поддръжка на здравето, тонуса и красивия външен вид!

Предлагаме ви няколко съвета за това как да готвите здравословно без да се налага да прекарвате много време в кухнята!

Запасете вашата кухня

Започнете запасяването на кухнята ви с възможно най-здравословните продукти и храни, полезни за вашето семейство. Не допускайте шкафовете и хладилникът да останат празни, защото това е предпоставка децата или съпругът ви да се обърнат към пицата и сандвичите.

В здравословната кухня задължително трябва да има:

  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Ориз – пълнозърнест или от смесените типове
  • Паста – отново пълнозърнеста. Сега поне в търговската мрежа има и този вариант.
  • Пълнозърнест хляб
  • Нискомаслени млечни продукти
  • Чесън – задължителна полезна добавка към много ястия
  • Зехтин
  • Месо – за предпочитане сухи меса (пилешко, пуешко или свинско филе), които да не влияят прекалено върху нивата на холестерола
  • Бобови зърна – боб, леща, грах – изключителни носители на фибри и бавно разградими въглехидрати
  • Билки и подправки

Планирайте храненията

Гледайте в хладилника да има прясно измити зеленчуци и плодове

Подгответе любимия си сос за паста или за поръсване върху пълнозърнестия хляб – така ще сте сигурни, че децата ви ще хапнат нещо здравословно, дори когато сте на работа!

Нарежете предварително месото в различни форми – така като се приберете от тежкия работен ден ще можете бързо да го приготвите, а и е забавно за децата!

Сварете си зеленчуков или пилешки бульон (никога не използвайте от готовите кубчета!) и го съхранявайте в хладилника. Можете да го използвате като основа за супи, сосове, къри.

Свързани статии

Здравословни иновативни идеи

За пресни здравословни и питателни закуски и похапвания, опитайте някоя от тези идеи:

1. Бърза ябълкова закуска – нарежете на ситно няколко ябълки. Поръсете ги с канела и съвсем малко кафява захар. Разбъркайте ги с малко овесени ядки и запечете на фурна за 15-20 минути. Ето ви здравословен и вкусен десерт!

2. Запечете микс от любимите ви плодове, например ананас, праскова или банан, поръсени с малко сушени стафиди и ядки. Сместа разбъркайте с една лъжица кафява захар и запечете!

3. Плодове и кисело мляко – просто и лесно – вместо сладоледена мелба, направете здравословна! Нарежете любимите плодове на децата ви и ги поставете в чаша за мелба, в която предварително сте сложили млякото. Гарнирайте с череши и сладко по избор.

Коментирай