За дома

А тук почисти ли?

Дори кухненската шпатула!

27.03.2014г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Дори най-чистата кухня си има мръсни тайни! Много стомашно-чревни и инфекциозни заболявания се коренят в развитието на бактерии на места в кухнята, където почистването често се забравя. Размножаването на бактерии като Ешерихия коли, салмонела, листерия, плесени и дрожди. Затова е важно да се обръща внимание на следните места, ако искаме домът ни да е здравословно и безопасно място за децата и семейството.

Поставката за сушене на прибори

Кога за последно я чистихте? Можете ли да си спомните? Това е едно от най-забравяните места в кухнята, а се употребява непрекъснато. Да не говорим, че повечето хора оставят приборите с остриетата надолу. Груба грешка! Ако не почиствате поставката достатъчно често, то поне подреждайте приборите с дръжките надолу – така поне няма да потапяте в бактериалния коктейл частта, която директно навлиза в устата при хранене.

Чекмеджето за зеленчуци в хладилника

Салмонелата, дрождите и плесените направо купонясват там! Това кътче е едно от онези, на които не обръщаме особено внимание, защото си мислим, че така или иначе мием зеленчуците, преди да ги консумираме – защо да чистим често чекмеджето?

Погрешно, естествено. Много от бактериите са устойчиви на измиване само с вода. Това е крайно недостатъчно. Те полепват по зеленчуците, а ние директно ги поглъщаме.

Почиствайте с антибактериален препарат чекмеджето на хладилника поне веднъж седмично в сезона на пресните зеленчуци. През зимата може да разредите чистенето на веднъж в месеца.

Уплътнението на блендера

Модерните домакини, притежателки на кухненски роботи и блендери, знаят какво удобство са те. Но знаят и колко пипкаво може да бъде почистването им, противно на телевизионните реклами.

Ако не почиствате уплътненията на блендера, ножчетата вътре, вие директно излагате семейството си на риск от смесване на храната с множество бактерии. Почиствайте машината поне веднъж седмично. Добре е да я оставяте да изсъхне напълно преди да я ползвате.

Свързани статии

Отварачка за консерви

Много домакини използват този удобен инструмент всеки ден, но ако го хвърляте отново обратно в чекмеджето без да го почиствате, рискувате. Изключително важно е да наблягате на острието – там, където то влиза в прореза на консервната кутия. Не забравяйте да отстраните всички остатъци от храна.

Шпатула

Ако ползвате вашата кухненска шпатула, за да си помагате в сервирането на суха храна, а след това само я изтръсквате и окачвате отново на статива за кухненски прибори, това също е основа за болестотворни бактерии. Приборите трябва да бъдат почиствани всеки път след употреба, дори когато не изглеждат мръсни.

Контейнери за съхранение на храни с гумени уплътнения

Ако ползвате кутия, за да си носите храна в офиса или за да съхранявате сиренето и кашкавала в хладилника, постарайте се да не пропускате гумените уплътнения на капака. Там е средище на микроби, което е в директно съприкосновение с храната ви!

Коментирай