За дома

Невероятните употреби на бирата в дома и градината

Бирата има много странични приложения извън основното й – да носи наслада на почитателите си

14.04.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Бирата е любима разхлаждаща напитка на милиони хора по света. Кой не обича да пийва биричка с приятели в парка или пред телевизора? Да не говорим колко си отива с пържени картофки и цаца в летните дни на плажа! Ех, размечтахме се!

Оказва се, обаче, че бирата има много странични приложения извън основното й – да носи наслада на почитателите си!

Бирата фиксира косата

Естествените захари, протеини и витамин B правят бирата много ефикасна за придаване на блясък и плътност на косата. Измийте косата както обикновено с шампоан, след това изплакнете с топла бира. Увийте косата с кърпа и изчакайте да подейства 10-15 минути. Изплакнете с чаша ябълков оцет и накрая с вода. Така косата ви ще бъде подхранена и бляскава за дълго.

Вземете си вана с бира

Досущ като Клеопатра, само че не с мляко, а с бира! Добавянето на една кутийка бира към ваната ви ще подхрани и кожата ви. Полезните съставки на бирата ще й се отразят благотворно. Накиснете тялото си в бирата за около 30 минути, след това се изплакнете с хладка вода.

Бирата помага за по-добър сън

Хмелът, който е основната съставка на бирата, има свойства, влияещи добре на съня. Освен да изпиете чаша бира преди сън, можете да разхвърляте сушени листа от хмел из чаршафите си, възползвайки се от методите на ароматерапията.

Направете си марината

Бирата е чудесно средство за подготовка на марината за различни меса и ястия. Пилето на грил става превъзходно, предварително накиснато в марината от бира. Добавете чаша бира към обичайната си любима марината и ще се убедите в сладко-карамеления вкус, която ще добие.

Опечете хляб

Бирената мая ще ви помогне да опечете хляба си, ако сте забравили да си набавите хлебна мая. Бирената мая действа като набухвател не по-зле от хлебната. Колкото по-тъмна е бирата, толкова по-вкусен ще е хлябът!

Свързани статии

Бирата пази от червеи градината ви

Ако сте запалени градинари, но не можете да се справите с червеите и охлювите, които нападат посевите ви, поставете малка чаша с бира близо до основата на растенията ви. Охлювите няма да устоят на сладкия мирис и ще се отправят право в капана, от който няма излизане!

Дръжте пчелите и осите далеч от градинското ви парти

По същия начин разхвърляйте на няколко места чаши с бира из градината. Пчелите и осите ще се втурнат да се лепят по примамливата течност, а вие ще си купонясвате на воля!

Наторете градината си

Бирата обогатява почвата. Някои твърдят дори, че има свойството да съживява изсъхнала трева! Нищо не пречи да се опита! Препоръчително е да се напръска цялата трева с бира, за да има ефект.

Полирайте дървените мебели

Бирата е много ефикасна в полирането на дървени мебели. С помощта на напоена памучна кърпа можете да полирате старите нощни шкафчета и да им придадете бляскав нов вид.

Коментирай