За дома

Билки, подходящи за засаждане в дома и градината

Вкус и свежест у дома

24.04.2014г. / 09 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Коя домакиня не обича пресни билки? Ако досега не сте си засаждали собствени подправки, които да имате в наличност по всяко време и то свежи – сега е моментът да го направите! Вместо да тичате до магазина всеки път щом ви потрябва прясна подправка, можете просто да се протегнете до балкона и да си откъснете! Чудно, нали! Пък и началото на пролетта е прекрасен момент за нови насаждения!

Ще ви представим едни от най-разпространените билки и подправки, подходящи за отглеждане в домакинството и начините им на отглеждане!

Босилек

Употреба: Листата имат топъл, пикантен вкус. Използвайте го за супи, сосове, салати, омлети и месо. Много добра основа е за песто.

Засаждане: Посейте семената близо до слънчев прозорец или в оранжерия в началото на пролетта. Можете да го пресадите в големи саксии или в градината си в началото на лятото. По желание семената могат да се посеят смело направо в градината.

Див лук

Употреба: Листата имат мек вкус, неособено лютив. Нарязани могат да бъдат добавени към салати, яйца, сирена, сосове, сметана, картофено пюре, сандвичи.

Засаждане: Посейте семената през пролетта или през есента на около 2-3 см дълбочина на отстояние приблизително 10 см едно от друго. Веднага след като поникнат ги разпределете в разсад. Отглеждайте дивия лук до началото на пролетта (ако сте го засадили есента) и засадете в градината или в големи саксии на балкона.

Кориандър

Употреба: Смлени сухи семена от кориандър са много подходящи за овкусяване на телешко месо, свинско, шунка, особено в марината преди готвене. Корените му са подходящи за овкусяване на супи, заедно с нарязано авокадо.

Засаждане: Посейте семената в началото на пролетта на няколко сантиметра дълбочина на отстояние 10 см едно от друго. След като поникнат – направете разсад и след това засадете.

Копър

Употреба: Семената и листата имат леко горчив, силен вкус. Използвайте сушени или пресни листа за подправяне на риба, супи, салати, месо, омлети, картофи, таратор.

Свързани статии

Засаждане: Посейте семената в началото на пролетта на 2 см дълбочина. Направете разсад и пресадете в градината или в голяма саксия на балкона.

Мента

Употреба: Сварена под формата на чай или като гарнировка към супи и сладкиши, ментата е незаменима приятелка в домакинството. Чудесна добавка е към агнешко месо.

Засаждане: През есента или пролетта засадете 2-3-сантиметрови коренчета от стара мента на дълбочина 5 см. Поливайте добре докато поникне. Ако пресаждате в саксия – много е важно тя да е дълбока и да има дренаж.

Естрагон

Употреба: Нарязани листа от естрагон дават прекрасен аромат на супи, салати, ястия с яйца, яхнии, както и меки сирена. Отлична подправка е също за агнешко. Много подходящ е за сервиране с разтопено масло върху задушени зеленчуци или печено месо. Подходящ ароматизатор е за оцет, ако бъде потопен в него за няколко седмици.

Засаждане: Не расте от семена. Направете си разсад от млади листа – оставете листата да покълнат във вода, след това засадете в саксия или в градината на по-голямо разстояние едно от друго.

Коментирай