За дома

Домашно приготвени омекотители за дрехи

Евтино, природосъобразно, но ефикасно!

29.05.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За домакините, които обичат да правят всичко у дома и не се доверяват така лесно на фабрично направените препарати и средства за почистване, сме подготвили 3 домашни рецепти за това как да си направите омекотител за дрехи!

Много хора имат алергия или непоносимост към съставките на химически получените препарати, особено децата. Затова можете да се убедите сами в ефикасността на домашно приготвените омекотители, получени от различни естествени продукти.

Омекотителите са почти задължителни, когато перете детски дрехи, вълнени пуловери и най-вече – ако твърдостта на водата във вашия район е по-висока. Това не само съсипва дрехите, но е вредно и за пералната ви машина.

Винаги можете да добавите различни етерични масла към рецептите, които сме подготвили. Така ще внесете свежест и приятен аромат към прането си.

Оцет

Най-простата от всички „рецепта“ за омекотяване на водата е добавянето на чаша оцет към цикъла на изплакване на прането. Оцетът не само омекотява, но и дезинфекцира и премахва остатъците от сапун и перилен препарат по дрехите. Освен това премахва и статичното електричество, което наелектризира дрехите.

Свързани статии

Сода за хляб

Содата е любимият на много домакини спътник в почистването на дома. Тя също има свойства на омекотител, освен това обезмирисява и помага в почистването на силно замърсени дрехи.

Смесете 6 чаши оцет и 1 лъжичка сода за хляб. Сместа се разбърква много добре и се налива в удобен за съхранение съд. На всяко изплакване добавяйте по ½ до 1 чаша от сместа.

Оцет и балсам за коса

Може да ви се стори странно, но рецептата си заслужава! Смесете 6 части вода, 3 части оцет и 2 части балсам за коса. Всички съставки се смесват добре в контейнер за съхранение, а домашно приготвеният омекотител се използва дълго време. При изплакване се налива по половин чаша в пералнята.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Домашнотп винаги е по-добро:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота