Авокадото е изключително полезен плод. То е богато на витамини и полезни мастни киселини, незаменими за здравето на организма.

Поради многобройните му полезни действия авокадото се ползва и в козметиката заради благотворното му въздействие върху кожата и косата. Изобщо, то е от продуктите, които задължително трябва да влизат в ежедневната ни употреба.

Оказва се, че и ядката му не е за изхвърляне. Тя е полезна в много аспекти. Вижте за какво можете да я използвате!

Ядката на авокадото като естествена боя

Знаем, че ядката на авокадото има зелено-кафяв цвят и това сигурно ви плаши, щом заговорихме за боядисване. Не се плашете – интересното при ядката на авокадото е, че боядисва в розово. Може да се използва за нежно и естествено боядисване на платове чрез втриване. Подходящо е ако искате да внесете лек акцент върху бял или светъл плат.

Запазете гуакамолето свежо


Ако обичате да приготвяте гуакамоле от авокадо, вероятно знаете колко нетрайно е то. Трудно се запазва свежо за по-дълго, а хубавото е, че собствената ядка на авокадото има свойството да запазва гуакамолето прясно за по-дълго.

Нужно е само да я потопите вътре в него.

Използвайте ядките като ексфолиант

Добре подсушени и стрити на ситно, ядките на авокадото са чудесна добавка към домашната ви маска за ексфолиране на кожата на лицето. Можете да ги стриете на по-едри парчета, за да си приготвите скраб за крака. Действа освежаващо и омекотява грубата кожа.

Още по темата

Яжте я!

Ядката на авокадото може и да ви изглежда неядлива, но не е така. Тя може да се превърне в съставка от енергийното ви смути рано сутрин. Тя съдържа изключителни хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае – калций, магнезий, калий.

Направете си чай

Просто потопете костилката на авокадото в гореща вода и изчакайте, докато пусне соковете, цвета и хранителните си вещества. Отварата е вълшебна.

Настържете ядката и я използвайте в сосовете си

Вкусът, който придава на сосовете и добавките за ястията ви е вълшебен, а и изпълнен с полезни вещества.

Посейте си авокадо

От костилката може да порасне прекрасно растение, чиито плодове да берете след време. Защо да не си отгледате домашно биоавокадо?

Снимка: Freeimages