Всяка дама е получавала красиви цветя по различни поводи. Красотата им озарява дома и внася прекрасно настроение, но идва момент, в който започват да увяхват.

За да отложите този момент във времето има няколко трика, които ще накарат цветята ви да останат свежи за по-дълго.

Не е достатъчно да ги сложите във вода и да се надявате, че ще изкарат по-дълго.

Уверете се, че вазата, в която поставяте цветята е достатъчно добре почистена. Ако има останали бактерии от предишния букет, те могат да увредят новите цветя и да ги скапят по-бързо.

Сложете букета веднага във вода. Колкото повече чакате, толкова по-скоро ще увехне.

Не пълнете вода до ръба на вазата – цветята абсорбират течност и чрез стъблата си. Това ще ги накара да изгният.

Уверете се, че нито едно от листата не е потопено във вода. Листата са необходими за дишането на растенията, а потапянето им възпрепятства това.

Изрежете стъблата в най-долната част под ъгъл от 45 градуса, така че да могат да си поемат достатъчно качествено вода.

Не поставяйте твърде много цветя в една ваза – това ги задушава и пречи на венчелистчетата да поемат достатъчно въздух.

Още по темата

Цветята се нуждаят от подхранване – изсипете във водата една чаена лъжичка захар. Тя подхранва и кара цветята да живеят по-дълго след като са откъснати.

Безалкохолните напитки вършат подобна работа. Можете да налеете малко кола във водата.

Две супени лъжици ябълков оцет смесен с една лъжица захар е чудесен течен тор, който ще подхрани цветята ви за поне още една седмица.

Водката играе роля на дезинфектант на водата. Ако във водата са започнали да се размножават микроорганизми, тя веднага парира този процес без да се отразява негативно на цветята.

Аспиринът има подобно на водката действие. Натрошете 3-4 таблетки във водата и ще се убедите колко по-трайни стават откъснатите цветя.

Медът има антибактериални средства и убива бактериите като същевременно подхранва растенията с необходимите захари и ги запазва свежи.