За дома

Венерина клопка – звярът сред цветята

Как да си отглеждаме насекомоядно растение у дома?

29.10.2014г. / 12 21ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ако сред вас има любители на хищните растения, вероятно ще ви е интересно да разберете как да се грижите за венерината клопка или росянката, както наричат още това интересно и опасно за насекомите растение.

Dionaea muscipula е много хитро растение, което с невероятна изобретателност хваща жертвите си. Когато времето е топло, венерината клопка се затваря изключително бързо, за части от секундата. През зимните месеци й трябва малко повече време, докато заключи жертвата си.

Когато цветът се затвори и насекомото остане вътре, растението незабавно започва да отделя храносмилателни сокове, които разграждат жертвата и я правят лесна за консумиране.

Този удивителен механизъм прави венерината клопка уникално по рода си цвете, което можете да отглеждате съвсем спокойно в домашни условия.

Свързани статии

Почва

Важно е почвата да е добре дренирана и овлажнена. Най-подходящата пропорция е 70% пясък, 20% торфен мъх и 10% дървен въглен. Тъй като пясъкът е основен компонент е важно под него да има подходяща подложка, която да пречи на отмиването му заедно с поливането.

Няма нужда от допълнително торене. Достатъчно е почвата да се поддържа свежа и добре овлажнена.

Поливане


Растението никога не се полива отгоре. Саксията се поставя в плитък съд, в който има 2-3 пръста вода. Тази вода се сменя всяка седмица през лятото. През зимата нещата стоят по същия начин, но все пак трябва да се има предвид, че растението е в латентен период от ноември до март, което е знак, че не бива да се преполива в никакъв случай.

Светлина

Венерината мухоловка обича светлината, но не трябва да е пряка. Така цветът на растението ще е максимално червен. Цветето е подходящо за полусенчесто място в задния двор или перваз под шарена сянка.

Местоположение


Растението може да се отглежда в домашни условия и на открито в градината. Достатъчно е да бъде на закътано място, на умерен климат. През зимата е добре да го внесете вътре на хладно, но светло място.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай