За дома

Хризалидокарпус или как да отглеждаме златноплодната палма?

Прекрасно украшение за дома

03.11.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Това че палмите виреят в топлите области на планетата не означава, че могат да се отглеждат само там. Палми растат много добре и в условия на умерен климат, какъвто имаме ние. Могат да се отглеждат както в саксия, така и в градински условия.

Подходяща за домашно отглеждане е палмата хризалидокарпус. Нарича се още златноплодна палма.

Къде да я поставите?


Мястото трябва да е добре осветено, но в никакъв случай изложено директно на слънце. Недейте и да поставяте палмата на сенчесто място, това също ще я убие. Осветлението трябва да е умерено и добре преценено.

Поливане

Не трябва да се допуска презасушаване на корените на палмата ви. Поливайте е обилно, като едновременно с това пръскате и листата. Палмата обича много висока влажност на въздуха и ще се чувства добре, ако я мокрите всеки ден.

Температурата на въздуха не трябва да търпи особено резки колебания и в никакъв случай да не пада под 16 градуса през зимата. През зимата поливането също може да се редуцира, но не прекалено.

Подхранване


Златноплодната палма обича да се подхранва. Подходящ е течният тор, който можете да слагате веднъж в седмицата.

Свързани статии

През активния топъл сезон палмата се тори със специални торове за палми, продавани в магазините, смесени с течен тор. Това се прави през 2 седмици. През зимата не се тори.

Пресаждане

Пресаждайте палмата всяка година в по-голяма саксия. Допуска се пресаждане през 2 години. Почвата, която трябва да използвате е смес от две части глинесто-торфена почва, една част торф, две части листен хумус, една част изгнил оборски тор, малко дървени въглища и една част пясък.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай