Често домашните ни растения страдат, когато не сме у дома. Няма кой да ги полива и има твърде голям риск да изсъхнат и умрат, докато ни няма.

Вместо да се чудите на кой съсед или приятел да възложите тежката задача да минава всеки ден и да полива цветята ви, можете да направите някои хитринки, с които растенията ви ще се запазят живи и здрави, а близките ви няма да са изтормозени с допълнителен ангажимент.

Водни пипети

В цветарските магазини се продават едни хитри приспособления за отложено поливане или по-точно – пиене на вода от самите растения директно от почвата. Механизмът е прост. В пипетите или водните сфери се налива вода като острият им край се забожда в почвата.

Механизмът действа на пневматичен принцип – когато растението има нужда от вода, смуче влага от почвата. Така количеството течност в сферичката намалява, но без да се излива изведнъж в почвата. Този метод е прекрасен, защото хем захранва растението с достатъчно вода, хем не прави пръстта да подгизва.

Ако няма как да се сдобиете с подобни сферички, можете да направите същото приспособление, но с празна стъклена бутилка. Важното е да я забучите в пръстта, така че водата да остане в бутилката.

Мокра кърпа

Напоете добре една хавлиена кърпа. Поставете единия й край в пръстта или в дренажните отвори на саксията, така че растението да може да поема влага чрез нея. Този вариант действа за няколко дни.

Ако отсъствате по-дълго време, можете да сложите единия край на кърпата в кофа с вода, а другия в пръстта. Така растението ще може да смуче вода по-дълго време без кърпата да пресъхне.

Камъчета в тавичка


Още по темата

Подредете един ред речни камъчета в плитка тавичка. Покрийте ги с прясна вода. Поставете саксията върху тази тавичка. Така растението ще има възможност да черпи влага без да се напоява прекалено за около седмица. Точно толкова, колкото обикновено трае средностатистическата почивка.

Вестници

Сложете стари вестници, напоени с вода под почвата на растението. Така то ще може да черпи влага от тях, докато ви няма. Вестниците ще изсъхнат трудно, когато не са в пряко съприкосновение с въздуха, така че ще издържат най-малко 5 дни.

Кълбо прежда

Методът е подобен на този с мократа хавлиена кърпа. Вкопайте възможно най-дълбоко дебел конец прежда в почвата на саксията. Другият край потопете в бутилка с вода, за да може цветето да смуче бавно колкото му е достатъчно. Бутилката трябва да е пълна, за да сте сигурни, че растението няма да остане без вода.

Снимки: Pinterest, Thinkstock