За дома

Как да организирате голямото празнично готвене?

По начин, който да държи хаоса и напрежението далеч от кухнята и дома

23.12.2014г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Коледа е времето, в което освен настроение и веселби, може да се нагнети и много напрежение. Приготовлението може да е забавно, но ако не е добре организирано, може да доведе до пълен хаос. А не искате да си разваляте Коледата, нали?

Ако ще готвите вие, вероятно на вас ще се падне да понесете целия товар от стреса в подготовката и всичко онова, което може да се обърка. Затова ви трябва план как да организирате подготовката, за да не се объркат прекалено много нещата!

Започнете още сега

Всеки път, когато тръгнете да планирате нещо е добре да не отлагате. Гарантиран начин за успех е отлагането на самия стрес.

Менюта

Традиционните гозби изискват доста умения, а е нужно и време за приготвянето им. Празничната трапеза включва печива, чието омесване, втасване и печене е много времеемко. Останалите печени, варени или подгрени гозби и напитки също изискват внимание и чевръста ръка.

За да не настане ужас в кухнята и да изгорят някои от ястията ви, предварително съставете меню, в което точно да сте описали какво ще готвите. След като сте решили какви гозби сте избрали, разпишете колко време ще ви е необходимо за всяка от тях.

Освен това списъкът ви трябва да включва и последователност на приготвянето. Например, печивата, които изискват втасване, могат да бъдат замесени първи и докато втасват да приготвите нещо друго, което става по-бързо, например аперитив или салата.

Рецепти

Намерете рецепти, които ще ви свършат работа. Ние имаме специални предложения за празнични рецепти, с които можете да се запознаете тук.

След като сте наясно какво точно ще готвите, ще ви е много лесно да предвидите кои продукти ще трябва да бъдат извадени от фризера и кога, кои продукти ще трябва да бъдат купени пресни и кога, и кои гозби трябва да се сложат на котлона или печката в определеното време.

Списък за пазаруване

Задължително си правете списък за пазаруване. Не само че така няма да забравите някой важен продукт или подправка, но и ще ви спести връщане до магазина в най-голямата навалица.

Магазините преди празниците са претъпкани, блъскате се с хората, за да се доберете до продукта, а в много случаи асортиментът привършва и дори да се върнете да купите каквото сте забравили, то вече няма да го има.

Купете всички продукти и напитки, които могат да стоят на стайна температура и имат по-голяма трайност предварително. Ще си спестите време, пари и болки в гърба от носенето на тежко, ако нямате кола.

Така ще ви остане време да купите нещата, които трябва да са пресни предния ден. Съхранявайте в хладилник.

Свързани статии

Делегирайте

Ясно е, че няма как да се справите абсолютно сами. Не е и нужно! Коледа е семеен празник и всички трябва да се включат. Можете да го направите и забавно, ако изпълните по-горните препоръки. Така няма да има напрежение.

Планирайте времето

След като сте обмислили всички списъци, на тяхна база планирайте и времето си. То е най-ценното в такива моменти, защото е най-малко. Имате да свършите толкова неща, а времето за празничната вечеря наближава! Всичко зависи от вашия план-график.

Няколко малки съвета

  • Наострете всички ножове предварително, за да не се бавите и с това. За прецизното приготвяне на гозбите ще са ви нужни качествени пособия.
  • Измийте празничните сервизи, за да са подсушени и готови за употреба. Много е неприятно, когато близките и гостите ви седнат на масата, а вие тепърва плакнете прашни чаши и ги поднасяте с капки вода.
  • Седмица преди Коледа сортирайте продуктите в хладилника и направете място за платата, които изискват охлаждане.
  • Почистете фурната добре преди празниците. Не че няма да се изцапа от голямо количество мазнини и изпарения покрай голямото готвене, но ако то се насложи върху предишния нагар и нечистотии, почистването става още по-трудно.
Коментирай