За дома

Цветя, подходящи за празничната трапеза

И цветя, които никога да не избирате

30.12.2014г. / 09 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Украсата на празничната маса е много важна. Все пак тя ще бъде отрупана с благоуханни гозби. Трябва подобаваща украса, за да се създаде допълнителен уют и настроение.

Как да го направите, ако не с подходящите цветя?

Ще ви предложим няколко съвета за това как да декорирате празничната си трапеза със свежи цветя, кои видове растения са подходящи и кои да избягвате.

Избягвайте прекалено уханни цветя

Някои цветя миришат прекалено натрапчиво, което за празнична вечеря е неподходящо. Ако искате ароматът на цветовете да не пречи и да не се смесва с уханието на вкусната храна, изберете цветя, които имат нежен и слабо забележим аромат.

Силно ароматни цветя, които да избягвате са:

  • Градински рози – не всички, но някои сортове имат направо опияняващ аромат
  • Момина сълза
  • Гардения
  • Жасмин
  • Фрезия
  • Лилия
  • Тубероза
  • Люляк
  • Зюмбюл
  • Равнец
  • Маргарити

Кои са най-подходящите цветя за празничната трапеза?

Като знаете кои цветя трябва задължително да избягвате, ще ви е по-лесно да изберете сред подходящите за трапеза цветя.

Рози


Стандартните рози обикновено не са твърде ароматни, така че няма от какво да се притеснявате. Няма да се натрапят на вашата трапеза. Розите имат много разцветки, така че свободно можете да изберете цвят, който да импонира на украсата ви.

Хортензия


Хортензията е пищна и с обемни красиви цветове. Не е нужно да се чудите как точно да я декорирате. Достатъчно е да я сложите във ваза с прясна вода и готово! Хортензията сама по себе си е прекрасна празнична украса.

Лилиум


Бялото е универсален цвят, символ на чистотата и светостта, което го прави идеален за коледните празници. Освен това пасва на всичко, независимо в какви нюанси е декорацията ви.

Сложете букет лилиуми в избраната от вас ваза. Ако са прекалено „непослушни“, вържете букетчето с връв, за да не разваля аранжировката на вазата.

Коледна звезда


Какво по-тематично за коледните празници от коледната звезда! По това време на годината коледните звезди вече са добили характерния си червен цвят, което ги прави едни от най-подходящите за украса на празничната маса.

Сукулентни растения


Такива са кактусите, алое вера – изобщо, растенията, които имат месести зелени листа и по-малко цветове.

Свързани статии

Височина на цветята

Важно е цветята да не са на нивото на лицето ви, когато сте седнали на масата. В този случай няма да виждате останалите хора около масата. Изберете цветя, които или да са под височината на лицето ви, като сукулентните растения, или по-високи, например розите.

Местоположение

Обикновено цветята се поставят в центъра на масата, но можете да използвате и някои хитри похвати. Например, за да се насладят всички на красивата украса, можете да разхвърляте малки вазички с мини-букетчета из различни кътчета на масата.

Този вариант е подходящ, защото лесно можете да запълните празните места между гозбите без цветята да се натрапват и да пречат.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай