За дома

Грешки при употребата на хавлиена кърпа

Които не само увреждат тъканта на кърпата, но застрашават и здравето

04.03.2015г. / 10 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хавлиените кърпи се хабят бързо при неправилна употреба. По-лошото е, че ако не се поддържат добре, те стават развъдник на бактерии и микроорганизми, които потенциално застрашават здравето на домакинството.

Къде грешите при експлоатацията на хавлиените си кърпи и халати? Какво можете да промените, за да сте сигурни в здравето на семейството си?

1. Закачате кърпите на куки

Това е най-разпространената грешка в банята. Много хора закачат кърпата на една кука като по този начин цялата й повърхност се намачква, което пречи на бързото й изсъхване.

Така се създава влажна и топла среда за скоростно размножаване на бактерии.

2. Не перете кърпите достатъчно често

Ползвате ли захабени, мръсни, влажни и миризливи кърпи? Ако отговорът е да, незабавно изкоренете този навик, независимо дали става дума за кърпа за тяло, ръце, лице или такава, която смятате, че може да издържи още малко.

Не трябва да има компромиси по този въпрос. Кърпите се сменят през няколко дни, дори да не са ползвани чак толкова много. Ако през цялото време те стоят в банята, където въздухът е влажен и топъл, само това е предпоставка за растеж на микроорганизми в гостоприемната хавлиена среда.

3. Използвате една и съща кърпа твърде често

Употребата на една кърпа много често, особено ако не е добре изсъхнала преди последната употреба, е лоша практика.

Така рискувате да пренесете микроби върху тялото си. Решението е често пране.

Свързани статии

4. Използвате прекалено много препарат за пране

Това няма да направи кърпите ви по-чисти. Само рискувате многото пяна да разнесе и втъкне бактериите още по-дълбоко в плата.

Освен това ще забележите, че след няколко изпирания платът на хавлията ще стане по-груб и захабен. Трябва да се изплаква много обилно, за да се премахне излишната пяна, вредяща на тъканите.

5. Не перете кърпите с достатъчно топла вода

Хавлиените кърпи трябва да се перат с по-гореща вода. За да не съсипете платовете и цветовете, гледайте да се придържате към температура от порядъка на 60 градуса. По-ниски градуси поставят на риск здравето ви и не гарантират качествено премахване на бактериите.

6. Прекалявате с омекотителя

Голямото количество омекотител може да накара кърпата да поглъща по-лесно течностите и влагата, което прави изсъхването доста по-трудно, както и бърсането. Така хавлиените кърпи губят способността си да попиват качествено водата от тялото ви.

Коментирай