За дома

Практични употреби на захарта

Запазете храните свежи

10.03.2015г. / 13 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Все по-често избираме да подсладим сладкишите, кафето и чая си със здравословни заместители на захарта. Но това не означава, че не можем да намерим практични приложения на белите кристали в домакинството. Вижте за какво може да ви бъде полезна.

Запазете букетите свежи

Цветята правят дома ни по-красив и уютен. Когато ни поднесат красив букет или купим от любимите ни цветя, искаме тяхната свежест да се запази за по-дълго време. Простите въглехидрати в захарта, не само ни осигуряват хранителни вещества, но могат да запазят свежестта на букетите за по-дълго време.

Към водата им винаги добавяйте по 3 супени лъжици захар и две супени лъжици бял оцет. Захарта ще помогне на цветята да се задържат свежи, а оцетът ще елиминира бактериите във водата.

Премахнете неприятните миризми

Влагата е най-честият причинител за появата на неприятни миризми. Захарта има способността да „поглъща“ нежеланите аромати. За да почистите кафемелачката, поставете малко количество захар в нея и я пуснете да работи за минута-две.

След това изплакнете с вода. Каните и термосите също задържат неприятни миризми. Поставете малко количество захар в тях и след това ги затворете плътно. Оставете да действа няколко часа и изплакнете с вода.

Запазете храните свежи

Любимите бисквити, пухкавият хляб, сиренето са все храни, които имат краткотрайна свежест. За да намалите риска от появата на мухъл и влага, в кутията, в която съхранявате тези продукти, сложете 5-6 бучки захар. Това ще попречи на задържането на влага и образуването на плесен.

Свързани статии

Премахнете петната от трева

Тревните петна по гуменките или дрехите са трудни за почистване, но не и ако приложите захар върху тях. Направете паста от захар и вода и я поставете върху петната. Разтъркайте леко и оставете да действа за около час, а след това изперете дрехата както обикновено.

Почистете мазнини и неприятните миризми от ръцете

Когато се налага сами да ремонтирате нещо по колата или колелото, ръцете ви често стават черни и мазни. Почистването им би било по-лесно, ако към течния сапун или веро добавите кристална захар. Тя ще подейства като ексфолиант. Този трик прилагайте и след като сте рязали лук, риба, чесън.

Коментирай