За дома

Лесно почистване с газирана напитка

Почистете тоалетната чиния с помощта на кола

01.04.2015г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Освен кафе и чай, едни от най-често консумираните напитки в ежедневието са газираните безалкохолни напитки, като колата и содата. Освен че утоляват жаждата, те намират приложение в домакинството. Ето как да се възползвате от тяхната почистваща сила.

Едни от най-любимите ни храни, обикновено са по-мазни, имат изобилие от подправки и сосове. Но когато тази комбинация попадне върху дрехите ни, петната се почистват трудно. За да ги премахнете по-лесно, нанесете върху тях безалкохолна напитка и оставете да престои 5 минути. След това изперете дрехата както обикновено.

Петната от ръжда също могат да бъдат упорити. Но ако имате кола или сода може да ги премахнете с лекота. Налейте върху засегнатите места малко количество от напитката и оставете да действа няколко минути. След това разтъркайте с гъба или изперете, ако петното е върху текстил.

Правилото с безалкохолното важи и за металните болтове, които искате да отвинтите. Налейте върху тях малко кола и оставете да действа 5-10 минути.

Мазнините във фурната могат да бъдат почистени с лекота. Нанесете върху тях кола и оставете да престои 10 минути. След това почистете с гъба.

Лесно може да полирате металните съдове или кранчетата в банята с помощта на газирана напитка. Напоете памучна кърпа и избършете повърхностите.

Децата обичат да рисуват навсякъде. Понякога остават своите рисунки върху килимите. Преди да почистите петното, нанесете върху него безалкохолна напитка за 5-10 минути. След това почистете килима с подходящ препарат.

Свързани статии

Дори и за най-агресивния препарат е трудно да почисти замърсяванията от фугите. За да почистите с лекота тези замърсявания, нанесете върху тях кола и оставете да действа няколко минути.

Кока-кола е евтин и добър почистващ препарат за прозорци. Една от основните съставки в нея е фосфорната киселина. За да почистите огледалата, прозорците и стъклените повърхности, нанесете върху тях малко количество от напитката и избършете повърхността. След това минете с друга кърпа, напоена с чиста вода.

Коментирай