За дома

Зехтинът и неговите чудеса в дома

Различни употреби на зехтина

05.08.2015г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зехтинът е прекрасен и полезен продукт, даващ на тялото ни огромни ползи. Студено пресованият зехтин е пълен с антиоксиданти, борещи се със стареенето на организма ни и туморните изменения в него.

Тази прекрасна подправка за свежите ни салати е нещо много повече от това! Можете да използвате зехтина по много различни и нестандартни начини. Ето какви:

Бръснене

Зехтинът осигурява гладко бръснене, подобно на сапуна, пяната или гела за бръснене. Разликата е в това, че зехтинът хидратира и подхранва кожата в дълбочина. Нещо, което много измиващи продукти не правят. Дори тъкмо обратното – изсушават кожата и я правят уязвима.

Полиране на стомана

Стоманените ви предмети могат да бъдат полирани прекрасно с помощта на зехтин. В повечето полиращи препарати има амоняк. Той може да потъмни метала или да предизвика корозия, дори на неръждаема стомана.

Зехтинът е много по-безопасен и ефективен. Дори оставя невероятен блясък!

Премахване на грим

Дори да не вярвате, зехтинът е прекрасен дегримьор. Напоете един тампон, разтрийте грима и се уверете сами. Накрая е необходимо само да изплакнете. Зехтинът не е от цапащите мазнини.

Предпазване на свещниците

Знаете колко неприятно е наслагването на восък по свещниците. Той се запечатва, боядисва и общо взето остава по свещника во веки.

Срещу суха кожа

Мажете кожата си със зехтин, вместо с купешки козметики, тъй като те нямат неговия ефект, колкото и да са скъпи и модерни. Чистият натурален зехтин има невероятни свойства, от които кожата ви истински има нужда.

Грижи за домашния любимец

Добавяйте по една-две лъжички зехтин в храната на домашния ви любимец и ще се убедите как козината му ще започне да блести. А и топките паднали косми ще намалеят значително.

Свързани статии

Трудно вървящ цип

С капкомер нанесете малко зехтин върху ципа и го раздвижете. Ще се убедите колко лесно ще се разработи дори най-упоритият цип.

Почистване на дървени мебели

Дървените мебели се почистват чудесно със зехтин. Напоете леко една памучна кърпа и избършете прахта от мебелите. Не само прах няма да се задържа дълго време по тях, но и ще имат прекрасен блясък.

За смазване на врати

Скърцащите врати могат да бъдат идеално смазани с малко зехтин. Използвайте капкомера и тук.

Коментирай