За дома

4 съвета за удължаване живота на пералнята

Как да направим така, че пералната машина да е здрава за по-дълго?

02.09.2015г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пералната машина не е уред, който купувате за неколкократно ползване. Когато си взимате пералня се надявате да можете да я ползвате възможно най-дълго. Но като всички уреди, тя също се захабява и разваля при неправилно ползване.

Как да запазите пералнята си здрава за по-дълго?

Сменяйте гумените маркучи

Обикновено всички перални машини фабрично пристигат с гумени маркучи за водоснабдяване и отвеждане на водата. Те обаче се късат и износват лесно.

За да се предпазите от наводнения, които често се случват в моменти на спукване на маркуча, подменете гумените маркучи с твърди алуминиеви такива. Твърдите тръби имат по-дълъг живот и дават повече гаранция срещу непредвидени ситуации като наводнението.

Използвайте препарат без белина

Веднъж месечно пускайте празен цикъл с гореща вода като сложите в машината препарат, който не съдържа белина. Това ще помогне за отстраняването на насложилите се лоши миризми в пералнята.

Нивелирайте добре пералнята

Ако машината не е добре нивелирана, съществува риск не само от увреждане на подовата настилка при центрофугиране, но и от увреждане на самите части на пералнята.

Вибрациите предизвикват износване на лагерите и амортисьорите на машината като това съкращава живота й многократно.

Ако това не помогне, повдигнете цялата перална машина върху парче шперплат. Той ще допринесе за изолацията на машината от твърдия под и ще я предпази от износване на компонентите.

Оставяйте я отворена между пералните цикли

Много хора правят грешката да затварят вратичката или капака на пералнята след като извадят прането. Вярно е, че барабанът е от неръждаем метал, но това не означава, че задържаната влага няма да развали вътрешните й части.

Освен това, по този начин ще ограничите растежа на плесен в пералнята. При поддържането на влажна среда в барабана рискувате да заразите дрехите си с множество бактерии, които предизвикват кожни инфекции.

Коментирай