За дома

Хитрости в кухнята: да ползваме един уред за няколко неща

За какво друго служат кухненските пособия?

08.10.2015г. / 09 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В съвременната кухня има всякакви приспособления. За да обработите даден продукт не се нуждаете от първобитни инструменти – всичко необходимо вече е създадено от човешката иновативна мисъл.

Още по-хубавото е, че можете да използвате инструментите и не по предназначение! Ето как:

Използвайте белачката за картофи за настъргване на сирене и кашкавал

Вместо да харчите пари за купуването на нож за сирене и кашкавал, използвайте белачката. С нея ще ви е много удобно да настържете пармезана, например, когато ви трябва за пресни салати или паста.

Използвайте лъжицата за сладолед, за да оразмерите тестото за бисквити и курабийки

С помощта на лъжиците за сладолед можете да направите еднакви по големина бисквити или курабийки, вместо да се мъчите с обикновена лъжица.

Използвайте формата за кекс за белене на царевица

Формата за кекс е много подходящ „инструмент“ за отлепване на царевичните зрънца от кочана. Сварете царевицата. След това с натискане я прокарайте през отвора на формата. По този начин кочанът ще премине през дупката, оставяйки всички зрънца в купата на формата. Лесно, нали?

Използвайте френската преса за кафе за отцеждане на киноа

Не само киноата се изцежда лесно по този начин. Можете да го направите с всякакви зърнени култури. Сварете киноата и я прекарайте през френската преса. Ще се убедите колко лесно се отцежда даденото вариво.

Използвайте резачката за яйца за нарязване на ягоди

Както ягодите, така и други меки плодове могат да бъдат нарязани по този начин. Просто трябва човек да се сети! Ако не сте се досетили досега – ние сме насреща!

Използвайте мелачката за кафе за натрошаване на ядки

 

Мелачката за кафе върши чудесна работа, ако нямате под ръка хаванче за счукване на ядки. Сложете шепа ядки и пуснете на по-ниски обороти, за да не смачкате напълно ядките. Пуснете няколко импулса на мелачката и сте готови.

Използвайте гофретника за приготвяне на яйца

Бързате сутрин за работа и нямате време да се занимавате с пускане на котлони, загряване на тигани и така нататък? Използвайте само един уред за целта – гофретника!

Капнете 1-2 капки мазнина в него. Разбийте яйцата с телена бъркалка и ги излейте в гофретника. Ще станат за нула време!

Използвайте ножа за пица за рязане на билки и подправки

Ножът за пица е пръв помощник, когато имате нужда да нарежете на ситно пресните билки и подправки. Просто го прокарайте през стъблата на билките на желаното разстояние и вече имате нарязани подправки с желаната големина.

Снимки: iStock

Коментирай