За дома

За какво служи оризът в домакинството?

За какво можем да използваме ориз?

03.11.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Оризът е не просто вкусен и питателен хранителен продукт. Той може да бъде още много други неща. За какво още можем да използваме ориза в домакинството?

За почистване на кафемелачката

Сложете шепа оризови зърна в кафемелачката и я пуснете на бързи обороти. Суровият ориз има свойството да поглъща всички миризми и масла, останали след употреба на уреда.

За премахване на влагата от солта

Изсипете няколко зърна ориз в солницата. По този начин, ако в нея се задържа някакво количество влага, полепващо по солта, то тя ще се отстрани. Оризът изсмуква влагата и по този начин прави солта отново лесна за поръсване.

За премахване на влагата и от електрониката

Колко от вас са поливали телефона или лаптопа си с вода? Вероятно ще се вдигне истинска гора от ръце!

Изсипете 1-2 чаши суров ориз в тавичка. Потопете в него плътно намокреното устройство. Ако е по-голямо ще ви трябва по-голямо количество ориз. По сходен със солницата начин, оризът изсмуква излишната влага в намокреното устройство и го връща отново към живота.

Свързани статии

За премахване на петна от сребърни сервизи

Среброто потъмнява с времето. За да го защитите от петна, почистете го с ориз. Поставете сребърния предмет в купичка с ориз, а той ще абсорбира излишните наслагвания. След това просто измийте сребърния предмет с вода и влажна памучна кърпа и подсушете.

За предотвратяване на ръждата

Металните инструменти, изложени за дълго време на въздух и влага ръждясват. За да предотвратите това, дръжте инструментите си в кофа, пълна с ориз. През цялото време той ще изсмуква излишната влага и ще предпази инструментите ви от ръждата.

За компрес

Ако в момента нямате морска сол за компрес, оризът върши същата работа. Загрейте в сух тиган 2 чаши ориз. Сложете ги в памучен или вълнен чорап и наложете компреса на засегнатото място. Дръжте, докато оризът изстине.

Коментирай