Украсата на дома създава голяма част от празничното настроение. Как да я направим по-различна от друг път? По-семпла или по-тържествена? Ето няколко идеи за това.

За да направите стилна украса изберете цвят, в който да бъде тя. Например в преобладаващо синьо, червено или бяло. Набавете топки, гирлянди, панделки и свещи предимно в избрания цвят. При покупката на елхата вземете допълнително елхови клонки. Украсете елхата с топките и гирляндите. От елховите клонки направете коледен венец, който сплетете с панделките. Останалите клонки поставете във фруктиерата с плодове, във вази, оплетете малки клонки около свещниците.

Друга възможност за украса е да изберете стил рустик. За целта украсата се прави изцяло с естествена украса – играчките по елхата са дървени или естествени плодове – орехи, дребни ябълки, лук. Гирляндите се правят от нанизани пуканки.

Важни елементи от Българските коледни традиции е коледната елха, която се украсява на Бъдни вечер и под която се поставят подаръците. Подаръците трябва да се отворят на сутринта на Коледа.

Друг важен елемент е украсата на питките и погачите, както и поставянето в тях на късмети – пара за благополучие, дрянова пъпка за здраве.

Български обичай е и изработването на сурвачките – от дрянова клонка, украсени с нанизи пуканки, сушени сливи, чесън, разноцветна прежда, с тях децата сурвакат възрастните за здраве.