За дома

Как да вадим по-чисти съдове от миялната?

Какво може и какво не да правим с миялната машина

02.02.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Употребата на миялната машина е истинско облекчение за много домакини. Миенето на съдове е омразна задача за много жени. Кожата на ръцете става груба и напукана. Отнема време, а можем да се занимаваме с толкова други неща, вместо да мием досадните чаши и чинии. 

А най-неприятното е, че в мивката винаги има мръсни съдови, дори да е само една вилица или чаша! Колко пъти сте виждали мивката си напълно празна и идеално лъсната? 

Ето защо на помощ идва миялната. Но ако не я употребяваме правилно, работата с нея може да се удвои. При неправилна употреба съдовете излизат от миялната мръсни, със засъхнала храна или на петна. 

Ето няколко трика, които помагат за оптимална употреба на миялната машина:

Преди всичко обмислете подредбата

За да бъдат измити съдовете добре, а и за да съберете максимално количество съдове в миялната машина за един цикъл, трябва да обмислите първо кое къде ще сложите. Най-добре е първо да подредите най-големите съдове, след това средните и накрая около всички останали да поставите най-малките. 

Така ще ви е най-лесно да прецените как да подредите всички съдове, започвайки от най-големите. Всички останали могат да бъдат подредени подобно на тетрис около вече поставените „парчета“. 

Не поставяйте чиниите в една посока

Това е най-често срещаната грешка, която домакините правят с поставянето на чиниите в миялната машина. Това ограничава силата на водната струя, минаваща между мръсните съдове.

Вместо това поставяйте чиниите с гръб една към друга. По този начин преминаването на водната струя ще е много по-лесно и силно. Топлата вода и препаратът ще си свършат работата много по-качествено и ще почистят откъм лицевата, използвана страна. 

Сортирайте приборите

За да сте сигурни, че всички прибори са измити добре, разделете ги по видове. Така ще е най-лесно всяко ъгълче от тях да бъде минато от водната струя. 



В кошничката за прибори сортирайте в отделни подразделения вилиците, лъжиците и ножовете. Не забравяйте да ги поставите с остриетата нагоре. Така водата преминава лесно през тях без да остават нечистотии. 

Изплаквайте добре съдовете преди да поставите в миялната

Ако искате съдовете ви да излизат чисти от миялната машина, изплаквайте ги преди това. Важно е да се премахнат засъхналите остатъци от храна, които потенциално биха останали дори след измиване. 

Освен това по този начин ще предпазите миялната от запушване и разваляне.

Пускайте миялната през нощта

За да спестите време и пари, пускайте съдовете да се мият през нощта. Тарифата тогава е по-ниска и това ще ви помогне да намалите потреблението и сметките си.

Снимки: iStock

Коментирай