За дома

Брасия – орхидеята „паяк“

Как да отглеждаме брасията?

15.02.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Брасията е много интересно цвете от рода на орхидеите. Тя се отличава визуално от своите посестрими със странни издължени цветове, от които излизат дълги подобни на пипала образувания. Заради тях често наричат брасията орхидея „паяк“.

Родината й е Америка. Познати са около 35 вида брасии, срещащи се в Северна и Южна Америка. Листата й са тъмнозелени, плътни и силно удължени. Расте най-вече във влажните гори на голяма надморска височина.

Местоположение и светлина

Брасията не обича пряката светлина. Важно е да не я поставяте на прекалено тъмно място. Полусенчестите места са много подходящи. Северните первази са донякъде добър избор, но понякога при такова местоположение не достига почти никаква светлина. Затова се налага излагане на източни или западни первази с допълнително засенчване.

Поливане

Поливането в активния топъл сезон е редовно обилно. Пулверизирайте листата през 2 дни, защото брасията обожава влагата. През есента и зимата поливането и оросяването се намаляват значително.

Почва

Почвата за брасията трябва да е много добре дренирана с оглед на обилното поливане. Добре е да е обогатена с борови корички и торф. Добавя се и малко пясък заради дренажа.

Наторяване

Брасията се наторява през 2 седмици с минерални торове за орхидеи. Това се прави преди цъфтежа. По време на цъфтенето и през зимата торенето се спира временно.

Свързани статии

Температура

Оптималната температура за брасията е умерената. През лятото градусите трябва да варират от 23 до 25, а през зимата от 13 до 16. Брасията не обича нито жеги, нито студове. Важно е да се отбележи, че температурната разлика между деня и нощта задължително трябва да е поне 10 градуса, за да вирее растението добре.

Пресаждане и размножаване

Брасията се пресажда на всеки 2-3 години в малко по-голяма саксия от старата. Отново трябва да се внимава за добрия дренаж. Размножаването става чрез семена или резници от листа. Поставят се в навлажнен пясък на хладно място, докато покарат малки коренчета. След това се засаждат.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай