За дома

Подготовка на почвата преди пролетното засаждане

Как да обработите правилно градината, за да я подготвите за пролетните насаждения

30.03.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През есента и зимата градинската почва губи някои от своите качества. След събирането на миналогодишната реколта, почвата се изтощава и ѝ трябва време, за да се възстанови. Не само почвата, раждаща плодове и зеленчуци се изтощава. Цветните насаждения също изсмукват благата от градината.

Затова с идването на пролетта е време да подготвите отново градината си. На какво трябва да обърнете внимание?

Подгответе инструментите си

Извадете инструментите, с които боравите и с които обработвате градината. Вижте кои от тях имат нужда от ремонт и кои трябва да се заменят с нови. Ако е необходимо добавете и нови към комплекта си.

Почистването на инструментите също е от голямо значение, за да не заразите с някаква болест новите си насаждения.

Подгответе почвата

Преди да подхраните почвата трябва да я направите готова за засаждане. За целта я обърнете с помощта на лопата. Така ще направите почвата по-рохка и ще я обогатите с кислород. Засаждането на растения ще е много по-лесно и качествено.

Подхранете я

След като сте обърнали почвата и сте я направили рохка и готова за обработка е ред на това да я подхраните. Растенията от предишния сезон са извлекли минералите и хранителните вещества от нея, затова преди пролетното засаждане се налага наторяване.

Подхранете почвата си с торове в зависимост от вида насаждения, които ще посадите в градината си.

Направете план

Помислете къде точно ще засадите вашите насаждения. Мислено разделете градината на сектори, в които ще засадите различните култури. В зависимост от това къде ще засадите различните растения, обогатете почвата по съответния начин според изискванията на растението.

Съчетанието на различни видове насаждения също е от значение. Комбинациите между някои видове растения могат да ускорят или забавят растежа им. При някои комбинации дори се получава ефективно предпазване на растенията от вредители.

Добре е да помислите и за височината на насажденията си. Подредете мислено секторите така, че да не се получават засенчвания на някои по-ниски растения и това да попречи на развитието им.

Непрестанна поддръжка

Поддръжката е от значение, ако искате градината ви да ви се отблагодари подобаващо. През цялата година е необходимо да я почиствате от плевели и останали едногодишни грудки и луковици. Гниенето им в земята пречи на засаждането на нови насаждения.

В края на пролетта след като вече сте засадили своите растения е подходящ момент да поставите хубав слой мулч, който да допринесе за подхранването и предпазването от плевели.

 

Снимки: istock

Коментирай