За дома

Пролетни аромати за всяко помещение в дома

Как да ароматизираме различните кътчета на жилището?

05.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С идването на пролетта идва и желанието да почистим и освежим дома. Пролетното почистване може и да не е най-любимото занимание на домакините, но пък освежаването и внасянето на аромат в дома е прекрасно занимание, създаващо настроение.

Кои са най-подходящите аромати за различните помещения в дома?

За кухнята – цитрусова свежест

Ако обожавате аромата на печени изделия в кухнята с дъх на цитрусови плодове, значи тази свежест ще ви допадне. Разпръснете резени цитруси в малки купички из ъглите на кухнята. Сварете отвара от портокалови и лимонови корички и я оставете да се изпарява в кухненското помещение.

За спалнята – лавандула или роза

Лавандулата има способността да успокоява и да подобрява качеството на съня. Етеричното масло от лавандула скъсява времето за заспиване и прави съня по-продължителен и качествен. Затова е препоръчително в спалнята си да имате този прекрасен аромат.

Освен лавандулата полезни масла и аромати в спалнята са жасмин, иланг-иланг или роза. Можете да поставите шишенце с етерично масло, в което да поставите няколко дървени клечки, които да играят ролята на дифузер.

За офиса – мента

Офисът е част от живота ни, независимо че не е в дома ни. Понякога пък работим и от вкъщи, затова е важно да създадем необходимата атмосфера за това.

Маслото от мента е идеално за офиса. То възбужда сетивата и енергизира цялото тяло. Прави ни по-дейни и творчески насочени. Помага да се съсредоточим и да бъдем по-малко тревожни от стреса в ежедневието.

Ако работите от вкъщи можете да разпръснете листа от мента из работното ви помещение, както и да сварите отвара от мента, която да се изпарява около вас, разпръсквайки уханието си.

За хола – кедрово или сандалово дърво

Етеричното масло от кедър или сандалово дърво спомага за повишаване на настроението. Тези аромати са меки и приятни и създават усещане за уют и топлина на дома. Лавандулата и ванилията са също релаксиращи аромати, така че можете да изберете и тях за своя хол.

Снимки: istock

Коментирай