За дома

Как да си отгледаме акация у дома?

Красивото растение кичи дома в ярки цветове

07.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Акацията е прекрасно градинско дърво. То може да се отглежда и в саксия и кашпа у дома. Родината ѝ е Австралия. Акацията цъфти в прекрасни ярки жълти цветове. Познати са повече от 800 вида акации, като акация армата е най-подходяща за отглеждане в домашни условия.

Ако се отглежда в саксия у дома акацията добива вид на малък кичест храст. Цветовете ѝ са много ароматни и приятни. Обилният цъфтеж настъпва през пролетния сезон. Важно е да се отбележи, че акациите не понасят кастренето. Трябва само да се отстраняват увехналите листа и клони.

Местоположение и светлина

Важно за акацията е да „диша“ чист въздух. През пролетта и лятото я изнасяйте на открито и осветено място. Важно е светлината да не е пряка, защото силните слънчеви лъчи причиняват вехнене на листата и цветовете на акацията.

Ако акацията е засадена в градината е необходимо през горещите месеци да й осигурите допълнително засенчване.

Температура

Умерените температури са идеални за акацията. През зимата не трябва да падат под 8 градуса.

Поливане

Като цяло акацията не е претенциозно растение. Полива се умерено с престояла вода, но понася и прясна студена вода. В летните жеги поливането трябва да се зачести и да стане по-обилно.

Почва

Почвата за акацията е добре да съдържа една част пясък за по-добър дренаж. Другите почвени съставки, които са подходящи са чимовка и листовка на равни части.

Свързани статии

Наторяване

Наторява се с минерални торове за декоративни дървета през активния период на цъфтеж през пролетта.

Размножаване

Акацията се размножава чрез семена или чрез резници. Семената се засяват в края на зимата малко преди началото на пролетта при топла почва. Резниците се оставят в мокър пясък или съд с вода до пускане на коренови мустачета. След това се вкореняват в почвена смес.

Снимки: wikimemdia commons

Коментирай