За дома

Как да запазите обувките като нови по-дълго?

Няколко трика

01.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Купили сте си нови обувки и още не можете да им се нарадвате, а нещо се случва и те се съсипват! Ужасно е, но обувките не са вечни. Не са, но можете да ги накарате да „живеят“ по-дълго с няколко трика и практики.

Купувайте разумно

Преди да се втурнете да купувате нещо – мислете! Не хвърляйте парите си за боклуци. Колкото по-качествена е една обувка, толкова по-вероятно е тя да има и по-дълъг живот.

Правете ги водоустойчиви

Още преди първото обуване и носене навън, напръскайте обувките си с импрегниращ спрей, независимо дали са есенни или зимни. Така дори най-малкото намокряне ще ги предпази от увяхване на кожата, нацепване, пропускане. Почистването ще е по-лесно след това.

Правете това веднъж месечно за по-продължителна употреба на обувките.

Не ги оставяйте да се мачкат

Ботушите, например, много лесно се мачкат, когато са събути. Затова когато ги сваляте от краката си е добре да им поставяте стойки. Стойките за ботуши се поставят вътре в тях, за да ги държат изправени.

Другият начин, ако нямате стойка е да ги натъпчете с вестници. Така кожата няма да се мачка и ботушите ви ще изглеждат свежи и неизмачкани по-дълго.

Сменяйте обувките

За да запазите обувките си здрави и нови по-дълго най-лесно е да ги въртите непрекъснато. Избягвайте да носите един и същи чифт всеки ден. Това не само ги захабява, но и поставя краката ви в риск от инфекции и гъбички.

Обувките, които се носят всеки ден, нямат време да изсъхнат от запотяването вътре в тях. Това създава условия за развитие на бактерии.

Използвайте бебешка пудра при мазни петна

Ако по обувките ви са попаднали някакви мазни петна, веднага поръсете обилно с бебешка пудра. Тя ще попие мазнината и ще ви улесни в почистването на обувката след това.

Лакът за нокти идва на помощ

Прозрачният лак за нокти е много ефикасен, когато искате да заличите някакво петно на подметката. Отстрани винаги е трудно да се почисти, затова можете да си го спестите като минете с лак.

Ако подметката е черна – още по-лесно, ще използвате черен лак. Ако е бяла – белият лак ще ви свърши идеална работа!

снимки: iStock

Коментирай