За дома

Мини върба за дома и градината

Как да отглеждаме мини върбата?

14.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Върбите са изключително красиви и нежни дървесни видове. Добрата новина е, че можете да си отглеждате и по-малък техен вариант.

Мини върбата (salix caprea) от сорта Klimarnock вирее в естествената среда на Шотландия. Заради атрактивния ѝ вид и приятно ухание тя е култивирана и може да се отглежда като домашно или градинско растение.

Не достига височина повече от 2 метра. Обича влагата и затова се засажда в близост до водни басейни или до течащи водни източници. Короната на мини върбата е много красива – пада надолу, откъдето идва й прякорът ѝ „плачеща“.

Клоните могат да се подрязват през пролетта, но само ако искате да промените формата на короната.

Местоположение и светлина

Мястото, което ще изберете за мини върбата трябва да е влажно и добре огряно от слънчевата светлина. Тя обича прякото огряване и добре навлажнените почви. Допуска се и засаждане на полусенчесто място.

Почва

Както споменахме, почвата за мини върбата трябва да е влажна, но добре пропусклива. Подходящи са глинесто-хумусните градински почви. В активния период на растението до септември се наторява с минерални торове за зелени растения или с добре прегорял оборски тор.

Температура

Подходящата температура за мини върбата е умерената. Въпреки това тя е издръжливо растение и може да вирее на открито в градината през цялата година. Оптималните градуси за върбата са в рамките на 12 до 25.

Поливане

Поливането е обилно и редовно. Освен поливането е добре почвата за върбата да е по-влажна и да се намира близо до течаща вода. Така растението ще може да поема необходимите дози влага през цялото време на денонощието.

Размножаване

Размножаването на мини върбата става през пролетта. Взимат се резници от клонки. Потапят се във вода или влажен пясък, докато пуснат коренчеви мустачета. След това се засаждат във влажна пръст през пролетта.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай