За дома

На какво да научите децата в домакинството?

Полезни уроци, които мама може да предаде

04.09.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Децата трябва да са научени от малки да се грижат за домакинството. Това поражда у тях навици, възпитание, отношение към околната среда и микроклимата в дома, както и оценка на необходимостта от здравословна домашна обстановка. 

Всички майки притискат децата си да подреждат стаите си и да бършат прах. Но повечето деца се дърпат. Така е в тази възраст и е напълно нормално. Но чрез примера си на глава на домакинството трябва да научите децата си на някои важности в поддържането на дома. 

„Винаги имай малко оцет под ръка!“

Децата е добре да се научат, че и с някои трикове, които майка им е научила от своята баба, се вършат чудеса. Химическите препарати тровят въздуха и телата ни ежедневно. Затова можем спокойно да ги заменим с нещо полезно и ефективно. Това е оцетът! 



„Отнасяйте се с внимание към прането си!“

Децата често забравят да извадят от джобовете на дрехите си ценни предмети преди да ги пъхнат в пералнята. Събирането на прането също е добре да става веднага щом изсъхне, а не трябва да стои дни наред на простора. Така най-много да се наложи да пускате дрехите отново в пералнята. Това важи най-вече за живеещите в града, където въздухът е мръсен. 

Пък и в нашето съвремие облеклото и външния вид са важни. Ето защо към прането трябва да се отнасяме с внимание, за да изглеждаме добре.

„Винаги посрещайте гостите си с нещо специално!“

Един ден, когато пораснат децата ще имат свое домакинство, на което ще бъдат глава. Важно е да умеят да карат гостите си да се чувстват добре, да ги карат да усещат специално внимание и уют. Това е подарък за една домакиня и признание, че се е справила добре.

Не е нужно да се престаравате със скъпи блюда и подаръци. И най-малкият жест на внимание може да създаде приятна атмосфера. 



„Винаги гладете дрехите си!“

Гладенето е досадно за много хора, но е задължително да научите децата колко важно е да не се появяват с измачкани дрехи, особено на важни събития и срещи. Дори в ежедневието биха гледали с лошо око на тях, ако дрехите им са смачкани така, както са излезли от центрофугата. 

Свързани статии

„Всичко трябва да мирише добре!“

Домът трябва да ухае приятно, а не на прашно и застояло. Проветрявайте и ароматизирайте жилището. По-добре е за вас и за гостите ви. Същото важи и за дрехите ви. Колкото по-приятно миришат, толкова по-добре ще се чувствате вие самите, а и ще бъдете добре приети в социалните ви кръгове. 

Хавлиените кърпи, спалното бельо – изобщо всичко трябва да ухае успокояващо и приятно, за да бъде балансирана и енергията в дома.

„Пастата за зъби не е само за миене на зъби!“

Подобно на оцета, пастата за зъби може да се използва за почистване на много различни повърхности. Не само тези два продукта могат да са полезни в домакинството, но и още много други. Нека децата да знаят това. 

Снимки: istock

Коментирай