За дома

Полезни съвети за дома

В помощ на всяка домакиня

24.09.2016г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка домакиня има своите малки трикове, които често я спасяват в битови ситуации. Споделяме няколко полезни съвета, които да превърнете във ваши трикове.

Ако на дървената ви маса се е образувало кръгче от чашата с напитка, лесно може да го премахнете, като го потъркате с памучна кърпа, върху която предварително сте капнали малко растително масло.

Обувките от набук и велур се поддържат по-трудно и със специални спрейове, гъбички. Ако в дадения момент не разполагате със специална гъба, може да премахнете несъвършенствата с помощта на обикновена гумичка за триене. Разбира се бъдете внимателни и не натискайте.

Понякога на вълнените палта или тези, които са от вискоза се образуват малки топченца. Ако не разполагате със специална машинка за тяхното почистване, може да ги премахнете с помощта на пемза.

Кожените чанти в тъмни цветове ще станат отново лъскави, ако ги забършете с памучен тампон, върху който предварително сте капнали лимонов сок.

Кожените якета, поли, аксесоари и панталони, могат да възвърнат своя свеж вид, ако ги избършете с памучен парцал и малко глицерин.

Тъмните дрехи могат да запазят цветовете си за по-дълго време, ако към края на прането добавите към водата малко количество оцет. След 10 минути може да ги изплакнете.

Ако циповете на дрехите ви не се отварят лесно, натъркайте ги с твърд сапун.

Всяка дама има поне един чифт спортни обувки. Ако вашите имат по-широк бял бордюр на подметката, знаете колко лесно се зацапва и колко трудно е почистването му. Всичко, което ви трябва е стара четка за зъби и паста. Натъркайте добре повърхността и след това забършете внимателно.

Свързани статии

За да премахнете неприятната миризма от обувките, в две памучни чисти парцалчета сложете малко количество сода за хляб. Завържете ги с конец и ги поставете за няколко часа в обувките.

Линолеумът ще загуби бързо своя цвят, ако го миете с много топла вода.

За да премахнете неприятната миризма на риба или чесън от ръцете си, трябва да ги натъркате със сол, а след това да ги измиете с вода и сапун.

Снимка: istock

Коментирай