За дома

Как да отстраните плодовите мушици от дома?

Ефективни начини

10.10.2016г. / 16 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всяка домакиня се е случвало да се сблъска с плодовите мушици в кухнята си. Те се нарояват най-често, когато в помещението има развален плод. Но понякога се случва и да се намножат без особена видима причина или поне не видима в буквалния смисъл.

Ако не се погрижите за този проблем рискувате да завъдите не само плодови мушици или така наречените винарки, но и мравки, хлебарки и други неприятни насекоми.

Може да ви се стори странно, но плодовите мушици са по-опасни за здравето, отколкото предполагате. Винарките пренасят редица заболявания и инфекции, включително бактерията ешерихия коли, причинител на сериозни гастроинтестинални проблеми, пише care2.com.

Винарките се размножават бързо. Те снасят до 500 яйца, които се излюпват и започват да летят в рамките само на 3 дни. Ето защо е важно да се отървете от тях възможно най-скоро след появата им.

Какво да направите?

Отстранете източника

Това е първото, което веднага трябва да направите – да изхвърлите разваления плод или плодове извън дома си. Почистете и хладилника, защото това също може да се окаже място на развъждане на тези мушици.

Използвайте силата на уханните билки

Някои билки доказано прогонват различни насекоми. Най-подходяща за отблъскването на винарките е лавандулата. Можете да използвате етерично масло от лавандула, пресни стръкове лавандула или сушени цветове от благоуханното растение. Като положителна добавка към приятния аромат се явява и прогонването на молците, които също мразят лавандула.

Направете им капан

В голям буркан с високи стени смесете нарязани презрели плодове, плодов сок, ябълков оцет, малко вино (което ви е останало на дъното на бутилката), една лъжица захар. Цялата тази смес е много привлекателна за плодовите мушици. Те ще се хванат в този капан, който вие лесно ще изхвърлите извън жилището.

Свързани статии

Можете и да направите тази смес под формата на каша. След това да я намажете върху дебел лист хартия, която да провесите от тавана на помещението. По листа хартия ще се залепят летящите мушици, а вие лесно ще ги убиете.

Друг вариант за капан за плодови мушици е сапунената вода, излята в достъпен съд. След като мушиците се удавят в нея лесно ще ги изхвърлите в тоалетната.

Един от най-ефективните капани предполага подобни съставки в буркан, но покрит плътно с найлон отгоре. Найлонът се надупчва с клечка за зъби, така че мушиците да могат да се напъхат вътре, но да не могат толкова лесно да излязат.

Напръскайте ги със спирт

70-процентов спирт в бутилка с пулверизатор би свършил чудесна работа. Той убива плодовите мушици и дезинфекцира повърхностите, до които са се докоснали.

Снимки: iStock

Коментирай