За дома

Как да направите спалнята още по-уютна?

Трикове за създаването на комфорт в помещението за сън

18.10.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спалнята и леглото са много важни. Те са мястото, в което намираме спокойствие и отмора. Непременно е нужно леглото ни да е уютно, да спим в него приятно и сгушено, а атмосферата да е успокояваща и релаксираща.

Важно е, защото в противен случай не си почиваме качествено от изморителните ежедневни задължения. Какво можете да направите, за да повишите уюта на леглото и спалнята?

Купете си топ матрак

Изборът на меки, уютни и ухаещи приятно топ матраци е голям. Той носи допълнителен комфорт и подкрепа на тялото. Вместо да сменяте целия матрак, който е значително по-скъп, можете да добавите просто удобен топ матрак, за да си решите проблема с болките в гърба и безсънието.

Обърнете внимание и на чаршафите

Чаршафите са много важни. Те осъществяват прекия контакт с вашата кожа. Необходимо е да са меки, от естествени материи и приятна текстура. За предпочитане са памучните и копринените чаршафи, които не предизвикват алергии и дразнения.

Подходящата възглавница е от значение

Положението на главата е изключително важно по време на сън. Както позата на гръбнака помага или пречи на отпочиването му, така и положението на главата играе важна роля за качествената почивка и дълбокия сън. Възглавницата трябва да е с анатомични извивки и да упражнява подкрепа на врата и черепа.

Обмислете и табла на рамката на леглото

Не всички модели легла имат табли на рамките. Ако изберете такова с табла обаче, лесно ще можете да се повдигате и облягате на нея, което довнася допълнителен комфорт.

Задължително локално осветление

Локалното осветление е от голямо значение за уюта на спалнята. Закъде без нощна лампа? Тя ще ви е нужна в много случаи, особено когато четете нещо преди лягане. Пък и има много красиви и изящни нощни лампи.

Декоративни възглавници

Декоративните възглавници допринасят за приятното усещане в спалнята. Много хора ги поставят само на дивана като украшение на хола. Но всъщност те много успешно правят и спалнята по-уютна. Да не говорим, че можете да ги използвате и през нощта като допълнителна подкрепа за гърба или врата.

Пухкав килим

Спалня без пухкав килим е като баня без душ. Почти задължително е да постелете поне една част от спалнята си с пухкав килим, върху който да стъпвате боси, когато станете от леглото.

Снимки: iStock

Коментирай