За дома

Виртуалната реалност влиза в дома ни

Това е изкуствено генерирана среда

02.02.2017г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Виртуалната реалност влиза в дома ни

Има иновации, които преобръщат света ни за една нощ: Тъчскрийнът, който събра целия Интернет в задния ни джоб; компактната камера GoPro, която превърна любителското видео в истинско изкуство.

Днес сме на прага на революция в една неочаквана сфера – тази на недвижимите имоти. Българският стартъп ogledi.bg е един от първите в Европа, който прави триизмерните 360-градусови огледи на недвижими имоти достъпни за масовия потребител.

Вече можем да разгледаме виртуално стотици имоти за наем или покупка, без дори да ставаме от дивана. А с комплект очила за виртуална реалност можем буквално да се „разходим“ из жилището, използвайки единствено смартфона си. Но какво всъщност е виртуална реалност и как действат VR очилата?

Виртуалната реалност е изкуствено генерирана среда, с която можете да си взаимодействате. Всяко завъртане на главата ви променя в реално време и картината пред вас, създавайки усещането, че се намирате на друго място. Технологията се ражда още 90-те години, като дори се появява във филмите, но високата ѝ цена и лошото качество не ѝ позволяват да се разпространи.

Слава богу, на Запад работата по VR не спира. Днес тя е много по-евтина и реалистична и започва да навлиза в бита ни. Наскоро Google пусна VR очила с картонен корпус на нечуваната цена от $15. Основната употреба на виртуалната реалност е в компютърните игри, а се очаква и бъдеща интеграция със социалните мрежи.

И все пак, възможността да обиколим 10 жилища за една вечер, без дори да напускаме дома си, ни се струва най-вълнуваща. Платформата ogledi.bg не само спестява часове на ден на брокери, хазяи и наематели, които могат да разгледат имота, без да направят и крачка извън офиса или дома си.

Тя показва имота в истинската му светлина и от всички ъгли, изкоренявайки проблема с недобросъвестното заснемане. 360-градусовото заснемане от екипа на ogledi.bg струва само 0,25 лв. на кв. м.

Коментирай